Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με αφορμή την ενημέρωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «δια δελτίων Τύπου»

Ασωνίτης Γιώργος
07 Απριλίου 2020 / 11:20

άρθρο του Γιώργου Ασωνίτη *

1. Ενημέρωση με fax;

Έχουν εφαρμοστεί τόσα Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης, έχουν περάσει τόσα εκατομμύρια ευρώ από τα χέρια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ακόμα η ενημέρωση των πολιτών γίνεται μέσω «Δελτίων Τύπου» ή μέσω μιας «τηλεφωνικής γραμμής» ή μέσω «e-mail».

Είμαστε ένα βήμα δηλαδή μετά την εποχή των ταχυδρομικών περιστεριών.

Προς Θεού, δεν αναφέρομαι μόνο στην νυν Περιφερειακή Αρχή αλλά και στις προηγούμενες. Τουλάχιστον η νέα Αρχή έχει ορίσει θεματικό Αντιπεριφερειάρχη θεμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Με θάλασσα ήρεμη, το καράβι ταξιδεύει ήσυχα, η έλλειψη ενημέρωσης είναι λιγότερο εμφανής, αλλά στη φουρτούνα τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Και σήμερα είμαστε σε φουρτούνα. Με πολλά μποφόρ και βάρκα την ελπίδα.

Μιλώντας για την κρίση του κορωναιού, που ευτυχώς μέσω «τυφλών» συμβατικών μέτρων φαίνεται ότι έχει κατορθωθεί να ελεγχθεί η εξάπλωση του στα νησιά μας, θα έπρεπε να έχει οργανωθεί μια διαδικασία έγκαιρης, άμεσης και διαδραστικής ενημέρωσης, με στόχο την πρόληψη και προστασία των πολιτών. Κυρίως δε, για να αποφευχθεί ο πανικός ή ο φόβος, μέσω των φημών.

Αντιθέτως, η ενημέρωση από τα «Δελτία Τύπου» της ΠΙΝ εξαντλείται καθημερινά σε απαρίθμηση των παραβάσεων από τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, ως να ήταν πρωινή αναφορά σε στρατόπεδο νεοσυλλέκτων.

Η ποιοτική ενημέρωση εντός ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, με χρήση ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας, θα προωθούσε τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την εθελοντική προσφορά.

Λίγες καλές πρακτικές αν αντιγράφαμε από τα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας που εφάρμοσε η Ταιβάν ή η Νότια Κορέα (προειδοποιήσεις, έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια κλπ), θα νοιώθαμε πιο σίγουροι για την απομόνωση του ιού έξω από την πόρτα των νησιών μας.


2. Δεν είναι λοιπόν τώρα αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη ζωή μας;

Όταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κήρυξε «τον ψηφιακό ανένδοτο», – που ασφαλώς πιστώνεται στην διορατικότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -  για να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ψηφιακό κράτος, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για την επέλαση του κορωνοϊού, αυτό ακριβώς είχε στο νου του.

Η σημερινή κρίση καθιστά καθοριστική την ψηφιακή διακυβέρνηση και φαίνεται ότι σε εθνικό επίπεδο, μέσα σε λίγες μέρες, έχουν γίνει πράγματα που θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να γίνουν.

Υπάρχουν ήδη καλές πρακτικές στην ψηφιακή εποχή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ορισμένες Περιφέρειες (πχ. Αττικής και Κρήτης) και Δήμοι (Τρικκέων, Καβάλας, Αγιάς, Πλατανιά κ.ά)  υλοποιούν ολοένα και περισσότερο ψηφιακές υπηρεσίες, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και διάφορων παραγωγικών-συλλογικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στον Επιμελητηριακό χώρο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, π.χ. λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια δύο εξαιρετικές ηλεκτρονικές πύλες σε οκτώ γλώσσες, μια για τον τουρισμό και μια άλλη για όλες τις άλλες επιχειρήσεις των νησιών (www.e-kyklades.gr). Η πλατφόρμα αυτή υποστηρίζει 18,000 επιχειρήσεις στα 24 κυκλαδίτικα νησιά  στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου, της μεταποίησης, των υπηρεσιών, των μεταφορών, του τουρισμού, της μαζικής εστίασης κ.ά και βρίσκεται πρώτη σε «χτυπήματα» στην κατάταξη της Google για τις Κυκλάδες, μπρος μάλιστα από τις γνωστές τουριστικές πλατφόρμες παγκοσμίως.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι φορείς της δημόσιας ζωής των Ιονίων, πλην ενδεχομένως μεμονωμένων  εξαιρέσεων, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάποια Επιμελητήρια, Μουσεία κ.ά, υπολείπονται μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής λειτουργίας.

3. Χάθηκε μια ευκαιρία ακόμα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε όσες Περιφέρειες επιθυμούσαν να προσαρμοστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αν τότε χάθηκε η ευκαιρία για τα Ιόνια, ας αντιγράψουμε τους κουτόφραγκους, εκ των υστέρων τουλάχιστον.

Η διαδικασία της «έξυπνης εξειδίκευσης», που χρησιμοποιήθηκε ως βάση του τρέχοντος Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης, ήταν  σπουδαία ευκαιρία να θέσει την  Περιφέρεια στο επίκεντρο της διαδικασίας σχεδιασμού.

Οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες της χώρας κλήθηκαν να αναγνωρίσουν, να δομήσουν και να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, να υποστηρίξουν την καινοτομία και να επικεντρώσουν τις επενδύσεις, ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών σε όλα τα στάδια, να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας.

“Έξυπνη” είναι μια Περιφέρεια ή μια πόλη που διαθέτει ανοικτά τα δεδομένα της για την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, γεγονός που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει μια εφαρμογή ειδοποιήσεων στο κινητό για την ώρα άφιξής τους ή για τις υπηρεσίες του δήμου.

“Έξυπνη” είναι μια Περιφέρεια η μια πόλη που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να αναφέρουν με άμεσο τρόπο καθημερινά προβλήματα, όπως μια διαρροή, ένα εμπόδιο ή μια λακκούβα στο δρόμο και να παρακολουθούν την εξέλιξη της επίλυσής τους.

“Έξυπνη” είναι μια Περιφέρεια η μια πόλη στην οποία μπορούν να συζητηθούν διαδικτυακά διάφορα προβλήματα μέσω μιας ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης.

“Έξυπνη” είναι η Περιφέρεια ή μια πόλη που βοηθά τον επιχειρηματία να προωθήσει τις υπηρεσίες του  (π.χ. ανεύρεση χρηματοδότησης  μέσω crowd funding) και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου του.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλους τους κλάδους και δραστηριότητες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Στην υγεία μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές, όπως η ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας, μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης ερευνών για την υγεία, εφαρμογές εξυπηρέτησης ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή, πλατφόρμες αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας κλπ.

Στην οικονομία μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές για επιχειρήσεις, για εργασία από το σπίτι, e-learning για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ηλεκτρονικές υπηρεσίες για φορείς του δημόσιου τομέα για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση πολιτών, ηλεκτρονικό εμπόριο και πληρωμές, εφαρμογές πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου κ.ά.

Ίσως να δοθεί στην Περιφέρεια μια τελευταία ευκαιρία ακόμα προς την κατεύθυνση αυτή με το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2021-2017. Αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη βούληση και Στρατηγική.


4. Τι θα κάνουμε φέτος χωρίς προσκύνημα στον Άγιο μας και χωρίς «Αμλέτο»;

Επειδή λοιπόν το Πάσχα, εκτός των άλλων, θα μας βρει κλεισμένους στα σπίτια μας, με μόνη διέξοδο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, θα αποτελούσε μια πρόκληση και ένα πείραμα να σκεφτούν κάποιοι στην Κέρκυρα να δημιουργήσουν γρήγορες και εύκολες εφαρμογές να απαλύνουν τον πόνο μας και να επωφεληθούν των αγαθών τους.
Ιδού λοιπόν δύο προτάσεις για εφαρμογές:

Πρώτον, θα μπορούσε π.χ. ο Μητροπολίτης μας να αναπτύξει, μέσω του e-shop του Αγίου Σπυρίδωνα, μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους πιστούς από όλον τον κόσμο να ανάψουν ένα κερί ή να κάνουν μια παράκληση στέλνοντας ηλεκτρονικά τα ονόματα, πληρώνοντας on-line και έχοντας κάποια απόδειξη (εικόνα;) ότι έγινε το τάμα τους. Όπως δηλαδή κάναμε σε άλλες εποχές που δίναμε χρήματα σε ένα γνωστό μας να μας ανάψει ένα κερί στον Άγιο. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει τούτο ψηφιακά. Αυτό θα έδινε χαρά στους πιστούς και θα άφηνε και αρκετά χρήματα  στην Εκκλησία που τα έχει ανάγκη αυτό τον καιρό.

Δεύτερον, για τον “Αμλέτο” και την Λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου, θα μπορούσε η Φιλαρμονική να σχεδιάσει μια on-line μετάδοση, μέσω μιας πλατφόρμας, με τους μουσικούς να παίζουν από τα σπίτια τους, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της, την ώρα που θα βγαίνει η λιτανεία του Αγίου μέσα στην εκκλησία. Τέτοια παραδείγματα μουσικών συνόλων υπάρχουν αρκετά στο διαδίκτυο. Στο εγχείρημα αυτό θα πρέπει να συμβάλουν τα  κερκυραϊκά τηλεοπτικά κανάλια που θα εξασφαλίσουν και θα επωφεληθούν από την υψηλή τηλεθέαση.

Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι, εικονικό και πραγματικό συνάμα.


*  Ο Γιώργος Ασωνίτης είναι Ειδικός Επιστήμονας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε θέματα Ε.Ε.