Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοράμε τις μάσκες με συνείδηση κοινωνικής ευθύνης και χωρίς να ντρεπόμαστε

κορονοϊός
02 Απριλίου 2020 / 14:13

Συνέντευξη/παραίνεση στο enimerosi.com του Κερκυραίου καθηγητή ιατρικής στο Χάρβαρντ, Νίκου Μακρή:

Γιατί είναι τόσο σημαντική η χρήση της μάσκας όταν βγαίνουμε από το σπίτι;
Για δύο λογούς. Πρώτα, για να μην κολλήσουμε και δεύτερον, για να μη μεταδώσουμε τον ιό είτε είμαστε φανερά φορείς ή χωρίς να το ξέρουμε (ασυμπτωματικοί φορείς).Ίσως να μας φαίνεται περίεργο αλλά είναι γεγονός ότι πολλοί από μας έχουμε μολυνθεί από τον ιό, και είμαστε φορείς χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικοί) και χωρίς να το ξέρουμε. Όταν είμαστε φορείς του ιού είμαστε επικίνδυνοι να τον μεταδώσουμε στους άλλους όπως και οι φανερά άρρωστοι. Αυτός ο ιός (covid-19, κορονοϊός), μεταδίδεται με σταγονίδια που τα βήχουμε, τα φταρνιζόμαστε ή τα εκπέμπουμε μιλώντας και είναι η μάσκα που εμποδίζει τη διασπορά τους.
 
Τι είδους μάσκα;
Αν και οι επαγγελματικές μάσκες, όπως οι Ν95 και οι χειρουργικές, είναι οι καλύτερες, οποιοσδήποτε ασφαλής τρόπος για να καλύψουμε το στόμα και την μύτη μας είναι αποτελεσματικός αρκεί να αποστειρώνεται μετά από κάθε χρήση. Ένας απλός τρόπος είναι το καλό πλύσιμο της μάσκας με νερό και σαπούνι. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ύφασμα ή υλικό που να επιτρέπει την αναπνοή, π.χ., φουλάρια, μαντήλια, κλπ. Αν και οι διαστάσεις του ιού είναι πολύ μικρότερες από τους πόρους της μάσκας, λόγω του ότι αυτός ο ιός μεταβιβάζεται με σταγονίδια και όχι από μόνος του, το μέγεθος των σταγονιδίων είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα περισσότερα να κατακρατούνται από τις μάσκες. Επειδή η δραστικότητα και επικινδυνότητα του ιού εξαρτώνται και από το πόσοι σε αριθμό ιοί θα περάσουν, οποιαδήποτε μάσκα κατακρατώντας ένα μεγάλο αριθμό από αυτούς τους ιούς που είναι πάνω στα σταγονίδια μειώνει σημαντικά την μετάδοση του ιού και της νόσου.
 
Τι μας κάνει να θεωρούμε απαραίτητη τη χρησιμοποίηση της μάσκας;
H πείρα που αποκτήσαμε, οι στατιστικές και τα μέτρα πρόληψης που γνωρίζουμε από χώρες που έχουν αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά αυτή την πανδημία μέχρι τώρα, π.χ., σε Ασία και Άπω Ανατολή. Όλες τους θεωρούν την χρησιμοποίηση της μάσκας σαν το πιο σπουδαίο μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού και επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας με τα μέσα που διαθέτουμε τώρα.
 
Τι μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε άμεσα μάσκα στους δημόσιους χώρους;
Πρώτα, δεν υπάρχουν αρκετές μάσκες διαθέσιμες στα φαρμακεία και σούπερ μάρκετ για να τις προμηθευτούμε. Όμως μπορούμε να τις φτιάξουμε στα σπίτια μας με αυτοσχεδιασμό. Δεύτερο, υπάρχει κοινωνική προκατάληψη, δηλαδή κοινωνικό στίγμα για την χρήση της μάσκας. Τρίτο, είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστούμε ότι μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και επομένως επικίνδυνοι στο να μεταδώσουμε την αρρώστια. Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν είναι για επίδειξη ή από παράλογο φόβο που τη βάζουμε αλλά για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους συμπολίτες μας και τις οικογένειες μας. Επομένως φοράμε τις μάσκες με συνείδηση κοινωνικής ευθύνης και χωρίς να ντρεπόμαστε.
 
Τι ενδείκνυται άμεσα για την αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης;
Επειδή δε γνωρίζουμε, προς το παρόν, κάποια αποτελεσματική θεραπεία εναντίον του ιού, πρέπει να κάνουμε πρόληψη. Σαν άτομα, εκτός από το να ακολουθούμε τα μέτρα που επιβάλλει η πολιτεία, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μάσκες στους δημόσιους χώρους και να ακολουθούμε επίσης μέτρα ατομικής υγιεινής (να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να μην τα φέρνουμε στο πρόσωπο μύτη μάτια στόμα, να καλύπτουμε βήχα ή φτάρνισμα κλπ) και να κρατάμε τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις από τους άλλους, Πχ., τουλάχιστον τα τρία μέτρα. 
Προσωπικά, ερχόμενος πρόσφατα από τη Γερμανία στις Ην. Πολιτείες, ακολούθησα όλα αυτά τα μέτρα και ιδιαίτερα το να φοράω μάσκα στο ταξἱ, στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνοκαι τώρα λόγω του ταξιδίου είμαι σε προληπτική καραντίνα μέσα στο σπίτι μου για δεκατέσσερις μέρες. Mε τη λήξη της καραντίνας θα ακολουθήσω όλα αυτά τα μέτρα και ιδιαίτερα το να φοράω μάσκα στις, λίγες αναγκαστικές για την προμήθεια αγαθών, εξόδους μου.