Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραίος της διασποράς, διάσημος ορειβάτης, ο 19ος νεκρός του κορωνοϊού

κορονοϊός
24 Μαρτίου 2020 / 13:47

ΑΘΗΝΑ. Κερκυραϊκής καταγωγής (Ποτάμι, Λευκίμμης) ο νεκρός ορειβάτης από κορωνοΐωση, Μιχάλης Τσουκιάς (64) , που έσβησε στο Σωτηρία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 19, την Τρίτη το πρωί.

Ορειβάτης που αναρριχήθηκε σε κάθε κορφή στον κόσμο, αρχηγός της πρώτης ελληνικής αποστολής στα Ιμαλάια (Annapurna) το 1985, συνιδρυτής της εταιρείας Trekking Hellas. Συμμετείχε ως επικεφαλής σε πολλές διασώσεις στην Ελλάδα. Πλούσιο το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού.
Ορειβατική εκπαίδευση: Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου, Σχολή Τεχνικών Διάσωσης Ιταλικού Ορειβατικού Συνδέσμου
Παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAF), 15 ημέρες στις Άλπεις - Mt Blanc, το 1972, σε ηλικία 17 ετών.
Παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Τεχνικών Διάσωσης / Επικεφαλής Ομάδων Διάσωσης του Ιταλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAI), 25 ημέρες στις Άλπεις - Mt Blanc, το 1977.
Συμμετείχε σε 4 δεκαπενθήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια στις Άλπεις - Mt Blanc, του ΕΟΣ Κεντρικό Συμβούλιο (πρόδρομος της Ε.Ο.Ο.Α.), από το 1972 έως και το 1976.
Πρωτοστάτησε στην δημιουργία του σημερινού ομοσπονδιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ανακηρύχτηκε (ένας από τους 15) Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης, διετέλεσε υπεύθυνος της Πρώτης Ομοσπονδιακής Σχολής Εκπαιδευτών και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για τα τέσσερα επόμενα 4 χρόνια.
Πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη των πρώτων Οδηγών Βουνού (1993) από την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και στην δημιουργία του ΣΕΟΒ, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.
 
Αρχηγός τριών Ελληνικών ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια, το 1985 στο βουνό Annapurna (η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια ), το 1987 στο βουνό Ama Dablam (πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά βουνό που έχει γίνει στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα) και το 1989 στα βουνά Lobuche και Island Peak, εκπαιδευτική αποστολή για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Μέλος της πρώτης επιτυχούς ορειβατικής αποστολής στις Άνδεις, στο βουνό Alpamayo , το 1987.
Αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990. Η αποστολή είχε 47 μέλη από όλο τον κόσμο και πλήρη επιτυχία.
Αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική , το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson - 5140μ).
Αναβάσεις στα βουνά Kinabalou - 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro - 5.895μ, στην Τανζανία.
 
Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες που ασχολήθηκε με διαδρομές πάγου και μικτές και έχει πραγματοποιήσει πολλές και σημαντικές αναρριχήσεις (συχνά χειμερινές) στα βουνά των Άλπεων, στους Δολομίτες και στη Σκοτία (Ben Nevis).
Εργάστηκε για 2 χρόνια στον Ιταλικό Οργανισμό Ορειβατικής Διάσωσης (Socorso Alpino) στο Mt Blanc (1978 - 1980).
Συμμετείχε ως επικεφαλής σε πολλές διασώσεις στην Ελλάδα.
 
Διετέλεσε για 4 χρόνια πρόεδρος του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης με αρμοδιότητα την εκπαίδευση και ορεινή διάσωση και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.
Επίσης διετέλεσε για 4 χρόνια πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου των Ελλήνων Οδηγών Βουνού.
Το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το νέο σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σχοινιά (Canyoning) ανοίγοντας τις πιο πολλές από τις σήμερα γνωστές διαδρομές.
Το 1986 ξεκίνησε την πρώτη στην Ελλάδα εταιρία υπαίθριων δραστηριοτήτων (Trekking Hellas).