Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μακάβριο μπλέξιμο πάνω από τη σορό 73χρονου Κερκυραίου

νεκρός
19 Μαρτίου 2020 / 16:52
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σ΄ ένα μπλέξιμο αρμοδιοτήτων και διαδικασιών έχει κολλήσει η έκδοση της βεβαίωσης του θανάτου του 73χρονου Τόμπρου, που θα επιτρέψει επιτέλους την ταφή του μετά οκτώ ολόκληρες μέρες από το μοιραίο κι ενώ ο νεκρός παραμένει στο ψυγείο του Γραφείου τελετών!

Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, ίσως υπό καθεστώς μικρότερου φόρτου και λιγότερης πίεσης απ' όση οι μέρες αυτές έχουν σωρρεύσει, θα έλυνε ευκολότερα τον γρίφο. Αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι ο θάνατος του δηλώθηκε στην Αστυνομία και όχι από τους θεράποντες γιατρούς του παρά το γεγονός ότι η υγεία του ήταν βεβαρημένη. Τούτο βεβαιώνεται από την οικογένειά του, που δεν μπορεί να θάψει τον νεκρό της, μπλεγμένη άθελά της σ' έναν κυκεώνα, κατά τα λοιπά, προβλεπομένων διαδικασιών. Έτσι εφόσον τη βεβαίωση δεν την έχει δώσει γιατρός επιβάλλεται να την εκδώσει ο ιατροδικαστής, πρόνοια γενική για τον προφανή αποκλεισμό της εγκληματικής ενέργειας.

Στην περίπτωση Τόμπρου τα πράγματα μπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο από τις μαρτυρίες συγγενών του για τα έσχατα συμπτώματα, που μοιάζουν με 'κείνα της πνευμονίας. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που ο ιατροδικαστής, Γ. Αϊβατίδης, ζήτησε την εξέταση επιχρίσματος για κορονοΐωση πριν εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου. Η Διοίκηση του νοσοκομείου όμως και ο ΕΟΔΥ, που ρωτήθηκαν σχετικά, δεν θεωρούν επιβεβλημένη αυτήν την εξέταση/διαδικασία. Και σα να μην έφτανε αυτό ούτε η Εισαγγελία, στην οποία προσέφυγαν οι συγγενείς του, μπορεί να ξεμπλοκάρει μιαν υπόθεση, που απαιτείται ιατρική βεβαίωση για το τι προκάλεσε τον θάνατό του.

Όλα αυτά θα ήταν κωμικά αν δεν ήταν τραγικά εφόσον αφορούν στο πένθος μιας οικογένειας αλλά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εφόσον η δημοσιοποίηση της υπόθεσης το προκαλεί. Έτσι προτάθηκε τόσο στον ιατροδικαστή όσο και στους συγγενείς του νεκρού να καταθέσουν μηνύσεις για να επιληφθεί η Εισαγγελία, και με τις ταχύτερες πλέον διαδικασίες να αξιώσει την έκδοση βεβαίωσης θανάτου σύμφωνα με προβλεπόμενα ώστε να ταφεί ο νεκρός, επιτέλους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.