Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακύρωση αγώνων στο ΕΑΚΚ: «Μάρτιαι Ειδοί»

Γιάννος Π. Αργαλιάς
10 Μαρτίου 2020 / 11:23

Γράφει ο Γιάννος Αργαλιάς

Είχε προειδοποιηθεί ο Ιούλιος Καίσαρας από τον οιωνοσκόπο Σπουρίννα "Να φοβάσαι τις Ειδούς του Μαρτίου" αλλά τον αγνόησε και την ημέρα των Ειδών (15 Μαρτίου του 44 π.Χ.) δολοφονήθηκε με 23 μαχαιριές από τους  23 συνωμότες. Η αποφράς ημέρα.

Την ίδια τύχη φαίνεται να έχει και η Κερκυραϊκή Κολύμβηση. Με απόφαση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της Περιφερειακής επιτροπής Κολύμβησης ακυρώθηκαν οι Χειμερινοί Αγώνες Προαγωνιστικών κατηγοριών. Ο μοναδικός πια αγώνας κολύμβησης που γίνεται στην Κέρκυρα. Αιτία η χαμηλή θερμοκρασία της πισίνας (23 βαθμοί).

Οι 23 μαχαιριές πιστοποιούσαν την ταυτότητα των 23 συνωμοτών. Οι σημερινές μαχαιριές έχουν ονοματεπώνυμα. Τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. του Ε.Α.Κ. Κέρκυρας και των αρμόδιων υπαλλήλων του Αθλητικού Κέντρου.

Τρία σωματεία στην Κέρκυρα θα συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς. Ο Ν.Α.Ο.Κέρκυρας με 15 αθλητές, ο ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ Κέρκυρας με 32 αθλητές και ο ΝΗΡΕΑΣ Κέρκυρας με 20 αθλητές

67 μικροί αθλητές από 9 έως 12 ετών ήταν έτοιμοι να δώσουν τις μάχες τους μπροστά στα μάτια των γονιών τους, των παππούδων και γιαγιάδων τους, που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να τους δουν να αγωνίζονται και να ανεβαίνουν στο βάθρο. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!  

Προσπαθούν ολόκληρο το χρόνο για τρεις αγώνες μέσα σε κάθε σεζόν και η προσπάθεια αυτή λόγω ηλικίας πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειας. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν να πάνε τη Δευτέρα στο σχολείο τους περήφανοι για την επίδοση τους η την επιτυχία τους και να μιλήσει ο Διευθυντής γι΄ αυτούς. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν να φωνάξουν «έκανα τόσο στα 50 ελεύθερο και κατέβασα το χρόνο μου στα 50 πρόσθιο την πεταλούδα η το ύπτιο» και να περηφανευτούν γι αυτό. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν και οι προπονητές τους να δείξουν τη δουλειά τους και την προσπάθεια της χρονιάς μπροστά στα μάτια των οικογενειών των παιδιών. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Και θέλουμε και εμείς οι θιασώτες του αθλήματος της κολύμβησης να βλέπουμε αγώνες στην Κέρκυρα. 
Το αξίζει η Κέρκυρα!  Το δικαιούται! Το απαιτεί! Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν οι παλιοί Κερκυραίοι κολυμβητές πρωταθλητές, Πανελληνιονίκες να αισθάνονται ότι ο δρόμος που χάραξαν έχει συνέχεια. Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν οι παλιοί προπονητές να ρωτούν για τις σημερινές επιτυχίες της Κέρκυρας!  Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλουν τα μεγαλύτερα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση το χώρο και τα μέσα για τις προπονήσεις τους. Φέτος ξαναείδαμε Κερκυραία αθλήτρια στο βάθρο του Χειμερινού πρωταθλήματος (Μαρία Καβαλλιεράτου) τρία χρόνια μετά το προηγούμενο βάθρο (Λυδία Χουλιάρα ). Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Θέλει ο Ολυμπιονίκης μας Σπύρος Γιαννιώτης να αισθάνεται περήφανος για το τι άφησε πίσω του, στον τόπο του, στο κολυμβητήριο που πρωτοκολύμπησε!  Αυτά τα όνειρα χαλάτε!

Αν δεν είσαστε σε θέση να τα καταλάβετε αφήστε τις κομματικά ορισμένες θέσεις και ονειροπολήστε μαζί μας. Θέλει καλοδιαχείριση, προγραμματισμό, γνώση του αντικειμένου, επαγγελματισμό, αλλά πάνω από όλα θέλει ψυχή και όραμα. Κρατάτε στα χέρια σας την αθλούμενη νεολαία της Κέρκυρας από 5 έως 30 ετών, το μέλλον του νησιού, τους ανθρώπους που αύριο θα πλαισιώσουν την κοινότητα μεγαλωμένους μέσα από αξίες και οράματα που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να δώσει. 
Μην τους απογοητεύετε κρατώντας μόνο χαρτιά, συμβόλαια με τα σωματεία και ενοικιαστήρια για το πάρκινγκ ενοικιαζομένων αυτοκινήτων. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα βασίζεται μόνο στα μικρά η μεγάλα αθλητικά σωματεία. Όλες οι άλλες προσπάθειες δυστυχώς απέτυχαν (σχολικός αθλητισμός, φοιτητικός αθλητισμός).

Τα σωματεία βασισμένα στα όνειρα κάποιων ιδεαλιστών με κόστος κόπου, χρήματος και χρόνου στηρίζουν όλη την αθλητική δομή της χώρας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα αθλητικά σωματεία ήταν επιχορηγούμενα από την πολιτεία και αυτό τους επέτρεπε να έχουν οικονομική αυτοτέλεια, οι επιχορηγήσεις όμως σταμάτησαν και τα σωματεία όλης της χώρας υποχρεώθηκαν να ζητούν εισφορές από τους γονείς των αθλητών τους. Με αυτές τις εισφορές καλύπτουν έξοδα για προπονητές, αποστολές αγωνιστικών ομάδων, κοινωνικό έργο, σωματειακές εκδηλώσεις. Δεν είναι πηγή πλουτισμού για τους παράγοντες η τους προπονητές.

Το αθλητικό κέντρο δεν πρέπει να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση ούτε επιχείρηση διαχείρισης. Πρέπει να είναι το ελάχιστο που προσφέρει η πολιτεία στη νεολαία του κάθε τόπου. Πρέπει τα αυτονόητα να καλύπτονται στην ώρα τους (καθαριότητα, θέρμανση, ζεστό νερό στα μπάνια, πετρέλαιο, δάπεδα, διαμορφωμένους χώρους, ασφάλεια ). Σκεφτείτε τι από αυτά καλύπτετε.

Οι αγώνες του Σαββάτου 7/3/2020 δεν έγιναν γιατί δεν είχατε φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια πετρελαίου και παρά τις ενοχλήσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης και από την Κολυμβητική Ομοσπονδία δεν κατέστη δυνατή καταρχήν η επικοινωνία και στη συνέχεια να βρεθεί λύση, (λύση που στο παρελθόν έχει γίνει πολλές φορές).

Κύριοι βουλευτές, Κυρία Περιφερειάρχη, Κυρία Αντιπεριφερειάρχη, Κυρία Δήμαρχε, αν και λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος δεν μπορείτε να παρέμβετε στη διοίκηση του ΕΑΚΚ, έχετε όμως λόγο να ορθώσετε.

Το ΕΑΚΚ είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο κάθε ταξιδιώτης μόλις βγαίνει από το αεροδρόμιο και δεν είναι σίγουρα εικόνα πολιτισμού τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου κτήρια του ΕΑΚΚ, με δεσπόζουσες τις δύο επιγραφές "Γυμναστήριο Μαρία Γεωργάτου" (2000) "Κολυμβητήριο Σπύρος Γιαννιώτης" (2016), που εκτός από την περηφάνειες που σου προκαλούν, μόνο εικόνα θλίψης σου φέρνουν. Έχω επισκεφτεί πολλά αθλητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά τέτοια εικόνα δεν έχω βρει πουθενά.

Κάντε και σεις μια επίσκεψη χωρίς τυμπανοκρουσίες και παράτες. Πάρτε τα παιδιά σας μια μέρα να αθληθούν. Ζήστε ένα απόγευμα στο Αθλητικό Κέντρο της Κέρκυρας, ακολουθήστε τα βήματα εκατοντάδων παιδιών στην επιθυμία τους για άθληση, ζήστε μαζί με τους γονείς για λίγο τις αγωνίες τους.  Αν αισθανθείτε άσχημα σημαίνει ότι σας ευαισθητοποιήσαμε.
Αν αισθανθείτε καλά με όλα όσα θα δείτε…
"Ουαί υμίν"
"Αποφράς Ημέρα"
"Να φοβάστε τις Ειδούς του Μαρτίου"