ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.: «Λέσσης & Πανδής αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για τα προβλήματα ύδρευσης στο Νότο»

ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.: «Λέσσης & Πανδής αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη για τα προβλήματα ύδρευσης στο Νότο»

Για αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας ΔΕΥΑ Νότιας Κέρκυρας, με οριζόντια αύξηση τελών για τους δημότες, προβλήματα στην ύδρευση και πλήρη ιδιωτικοποίησή της, κάνει λόγο η παράταξη με επικεφαλής τον Νίκο Γκούση

20
Δεκεμβρίου / 2019

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Δελτίο Τύπου, με σκοπό να ενημερώσει την κοινή γνώμη για όλα όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας στις 16 Δεκεμβρίου, αναφορικά με την δημιουργία ΔΕΥΑ Νότιας Κέρκυρας, εξέδωσε η παράταξη ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. με επικεφαλής τον Νίκο Γκούση.

Στο εν λόγω δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου νότιας Κέρκυρας της 16ης Δεκεμβρίου 2019 συζητήθηκε το σχετικό θέμα και συγκεκριμένα:

Α) η διαδικασία για τη δημιουργία ΔΕΥΑ νότιας Κέρκυρας, αφού για μία ακόμα φορά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ απ’ όλες τις ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ η βούληση για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΕΥΑ, η σύσταση της οποίας θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση οικονομοτεχνικής μελέτης.

Β) η διοίκηση της επιχείρησης στο κρίσιμο μεταβατικό στάδιο,κατά το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως διαδημοτική, δηλαδή με τη νομική μορφή που έχει από 1ης Σεπτεμβρίου 2019 (άρθρο 156 παρ. 1,4 του Ν. 4600/2019).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗ

Η συνοπτική γραπτή εισήγηση του δήμαρχου ήταν ελλιπής, αφού περιείχε μόνο πολιτική κατεύθυνση χωρίς όμως να συνοδεύεται από την απαραίτητη τεχνοκρατική και νομική τεκμηρίωση σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία της νέας αυτόνομης ΔΕΥΑ.

Συγκεκριμένα, από το κείμενο της εισήγησης προκύπτει σαφής η πρόθεση:

α) για την ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των λειτουργιών,

β) για την οριζόντια αύξηση των τελών ύδρευσης

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ημερήσια διάταξη σε άλλα ανάλογα θέματα, όπως οι μετατροπές των δημοτικών οργανισμών του πρώην ενιαίου δήμου σε συνδέσμους των νέων δήμων, υπήρχαν ως συνημμένα τόσο η σχετική νομοθεσία, όσο και η πολυσέλιδη εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου.

Τέλος σε ότι αφορά το επίδικο, (ποιός θα έχει από αύριο το κουμάντο!) ο δήμαρχος -κατά την τοποθέτησή του- πρότεινε να επανέλθει η προηγούμενη διοίκηση μενομοθετική ρύθμιση, δηλαδή να μην τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4600/2019 , ο οποίος προβλέπει να συμμετέχουν αναλογικά και δίκαια οι νόμιμα εκλεγμένες νέες δημοτικές αρχές. Με λίγα λόγια πρότεινε, να εξαιρεθεί η δικαιωματική εκπροσώπηση του δήμου μας στο Δ.Σ. της διαδημοτικής ΔΕΥΑ, μέτρο απολύτως  αντιδημοκρατικό!

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Διαφωνήσαμε με τηνπρόταση του δημάρχου και προτείναμε να τηρηθεί ο νόμος, ώστε κατά το μεταβατικό διάστημα η ΔΕΥΑ να διοικείται από τις νέες δημοκρατικά εκλεγμένες δημοτικές αρχές.

Θεωρήσαμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή του δήμου της νότιας Κέρκυρας στο Δ.Σ. της διαδημοτικής ΔΕΥΑ κατά το μεταβατικό διάστημα, όχι μόνο για λόγους δημοκρατικής τάξης, αλλά και για τους εξής λόγους ουσίας:

1. Την ορθολογική, αναλογική και δίκαιη μεταβατική διαχείριση,

2. Τη δίκαιη μοιρασιά και τη σωστή προετοιμασία,

3. Την εξασφάλιση τεχνοκρατικής υποστήριξης από την κεντρική ΔΕΥΑ (ίσως και με προγραμματικές συμβάσεις) έως τη λήξη της τετραετίας, ώστε να αποφευκτεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η πρόταση του κ. Λέσση υπερψηφίστηκε από την παράταξή του και την παράταξη του κ. Πανδή με εξαίρεση τον κ. Πολίτη, ο οποίος την καταψήφισε. Οι άλλες παρατάξεις επίσης την καταψήσισαν.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ- ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Οι παρατάξεις Λέσση - Πανδή αναθέτοντας τη διοίκηση της ΔΕΥΑ στο προηγούμενο συμβούλιο (στο οποίο οι ίδιοι μόνιμα καταλόγιζαν ευθύνες κακοδιαχείρισης και λειψυδρίας!) αναλαμβάνουν πλέον πλήρως την ευθύνη για τα όποια προβλήματα θα προκύπτουν στην ύδρευση του δήμου μας, όπως και για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις με την πλήρη ιδιωτικοποίηση και την άδικη οριζόντια αύξηση των τελών».