Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτικές αλχημείες για τις αντιδημαρχίες στα Διαπόντια

Διαπόντια Νησιά
09 Δεκεμβρίου 2019 / 18:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Vertigo δημιουργούν οι απαντήσεις της κυβέρνησης στους κατοίκους των Διαποντίων Νησιών, που έχουν προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της Μερόπης Υδραίου να μην ορίσει αντιδημάρχους.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης απέρριψε «σιωπηρά» την προσφυγή τους, με έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων των Διαποντίων, Γιώργος Καρύδης. Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης αναφέρει επί λέξει: «Σας γνωρίζουμε ότι δεν εκδόθηκε απόφαση από το Συντονιστή Α.Δ.Π.Δ.Ε.& Ι. εντός της οριζόμενης, αποκλειστικής προθεσμίας των δύο μηνών. 
Ως παρακολούθημα των ανωτέρω, η εν λόγω προσφυγή θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα» και συμπληρώνει: «Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατ΄ άρθρο 150 παρ.2 του Ν.3463/06 και εφόσον παρέλθει άπρακτη αντίστοιχη αποκλειστική προθεσμία, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας οφείλει, για λόγους που υπαγορεύονται, επίσης, από την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, να ενημερώσει τον προσφεύγοντα για την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής του». 
 
Η απάντηση στον Αυλωνίτη
 
Με έναν τρόπο που θυμίζει Πόντιο Πιλάτο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναπέμπει την απόφαση στο μέλλον ενώ την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αυλωνίτη «Στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 207 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, ορίζεται ότι «Στη δημοτική κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια...».
Από τις εν λόγω διατάξεις προκύπτει ευθέως ότι σε όλους τους ανωτέρω νησιωτικούς δήμους υποχρεωτικά θα πρέπει να οριστούν αντιδήμαρχοι στις νησιωτικές κοινότητες για την άσκηση των ρητά οριζόμενων στην ανωτέρω παράγραφο αρμοδιοτήτων, πέραν της κάθε άλλη αρμοδιότητας που μπορεί ο/η δήμαρχος να τους μεταβιβάζει.
Επισημαίνεται δε ότι η χρήση του όρου «πλειοψηφίας» στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 207 του 9.3852/2010, όπως ισχύει, δεν αναφέρεται στην παράταξη του δημάρχου, αλλά στην πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού συμβουλίου».
«Για όσους διαβάσουν προσεκτικά την απάντηση του Υπουργείου, δεν λέει τίποτα διαφορετικό» λέει η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου, μιλώντας στην Ενημέρωση, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την επίμαχη απόφασή της.

Το Υπουργείο «καθαρίζει»
 
Ωστόσο το κλειδί στην επίλυση του γρίφου, βρίσκεται σε τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση, με την οποία επιτρέπει σε αρκετούς δήμους, που φέρουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, να ορίσουν επιπλέον άμισθους αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν θα υπερβαίνει το 1/3 των ήδη ορισμένων. Και κάπως έτσι λύνεται το πρόβλημα της Μερόπης Υδραίου, δίνοντάς της τη δυνατότητα να ορίσει επιπλέον τρεις αντιδημαρχίες και κλείνοντας την «πληγή» που έχει ανοίξει στα Διαπόντια Νησιά και έχει προκαλέσει τα πυρά ακόμα και εκλεγμένων με την παράταξή της.
Οι ελιγμοί ωστόσο της κυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση (μηδέ της εσωκομματικής εξαιρουμένης) η οποία μιλά για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων με ανταλλάγματα «καρέκλας».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.