Επιδότηση στέγασης ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας

Επιδότηση στέγασης ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δυσβάστακτο κόστος διαμονής αλλά και μετακινήσεων υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας (ΣΕΠΕ),

03
Δεκεμβρίου / 2019

σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τους Βουλευτές καθώς και τους Δημάρχους της Κέρκυρας. Καθώς δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υφίστανται συνεχείς μετακινήσεις, ενώ στην Κέρκυρα η ζήτηση και το κόστος είναι υψηλά.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας εκτιμά ότι η μη πραγματοποίηση διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση είναι η βασική αιτία που δημιουργείται εργασιακή ανασφάλεια και προκαλούνται αλλεπάλληλες μετακινήσεις τους σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο. Το πρόβλημα αυτό έχει ήδη δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην εκπαιδευτική λειτουργία της Κέρκυρας και των Παξών.

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει όλους τους μετακινούμενους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους αναπληρωτές, που υπηρετούν με αυταπάρνηση τη Δημόσια Εκπαίδευση. Το κόστος των μετακινήσεων και της διαμονής σε κάποιες περιοχές είναι δυσβάσταχτο και οξύνεται, εξαιτίας της επέκτασης της πολιτικής της βραχυχρόνιας μίσθωσης των ακινήτων, που εντείνει το πρόβλημα των μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν.

Με το άρθρο 32 του Ν. 4483/2017 η κυβέρνηση αναλάμβανε πριν δύο χρόνια μια θετική πρωτοβουλία δίνοντας τη δυνατότητα στους νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων να μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στους αναπληρωτές συναδέλφους μας.

Η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε την επόμενη χρονιά με το άρθρο 349 του Ν. 4512/2018 σύμφωνα με το οποίο: οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς..». Εξαιρέθηκαν δηλαδή λίγους μήνες μετά την αρχική νομοθέτηση από το δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ παρέμεινε η συγκεκριμένη δυνατότητα σε όλους τους άλλους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, όπως οι ένστολοι, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι γιατροί.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε Κέρκυρας θεωρεί ανεξήγητη και κατάφωρη αδικία την εξαίρεση αυτή, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών όλων των συναδέλφων μας, που μετακινούνται στην Κέρκυρα από κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μέσα για την επιδότηση σίτισης, στέγασης και μετακινήσεων όλων των εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται στη νησιωτική Ελλάδα και απαιτούμε να καθιερωθεί μόνιμη στήριξη των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες των νησιωτικών περιοχών.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

- Την άμεση επαναφορά και την υλοποίηση της δυνατότητας δωρεάν στέγασης και διατροφής από τους Δήμους για όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές).

- Την επιδότηση του ενοικίου όλων των εκπαιδευτικών που νοικιάζουν σπίτι, την παροχή δωρεάν στέγασης στις περιοχές που αυτό είναι εφικτό και τη χορήγηση επιδόματος σίτισης.

- Την παροχή οικονομικών τακτικών δημόσιων συγκοινωνιών στους εκπαιδευτικούς με έκπτωση 50%, χωρίς πλαφόν, αποκλεισμούς και περιορισμούς.

- Τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη άμεσης απόφασης από τα Δημοτικά Συμβούλια των νέων Δήμων της Κέρκυρας και του Δήμου Παξών, για την εφαρμογή του άρθρου 349 του Ν. 4512/2018.
 
Εκτιμούμε ότι η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η κινητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που συσσωρεύονται και λειτουργούν ανασταλτικά στο δημόσιο σχολείο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ