Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Fridays for Future» | Η επιστολή στην Μερόπη Υδραίου

Κλιματική Αλλαγή
30 Nov 2019 / 14:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ομάδα «Fridays for Future Corfu», κατέθεσε επιστολή στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στο πλαίσιο των χθεσινών κινητοποιήσεων, διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στην επιστολή που κατέθεσαν οι νέοι, ενώ αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεπερνά τις δυνατότητες μιας Δημοτικής αρχής, κατέθεσαν μια σειρά από αιτήματα που μπορούν να εφαρμοστούν και σε τοπικό επίπεδο όπως να αποτραπούν οι εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιονιο.

Επίσης, κατέθεσαν την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που κατέθεσε η ομάδα Friday's For Future στην Δημοτική αρχή, στο περιθώριο της χθεσινής κινητοποίησης, έχει ως εξής:

«Προς τη Δημοτική Αρχή Κέρκυρας,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή ως εκπρόσωποι του κινήματος «Fridays for Future» στην Κέρκυρα. Το Fridays for Future είναι περιβαλλοντικό κίνημα νέων που δρα σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν να πάρετε θέση απέναντι στο ζήτημα,
τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρύτερα επίπεδα και να αγωνιστείτε μαζί μας για τη
λύση του προβλήματος.Με βάση τα δεδομένα της κλιματικής επιστήμης και την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα καθώς ο χρονικός ορίζοντας είναι ήδη περιορισμένος.

Απευθυνόμαστε σε εσάς καθώς βρίσκεστε σε θέσεις ευθύνης. Η ευθύνη σας αυτή ξεπερνά τη θητεία σας στο όργανο που υπηρετείτε, ξεπερνά τη γενιά όσων σας ψήφισαν και ορίζει την κοινή τύχη του ανθρώπινου είδους. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόβλημα τόσο παγκόσμιο, όσο και τοπικό. Αυτό γιατί αφενός οι καταστροφικές συνέπειες της θα μας επηρεάσουν τοπικά και αφ’ ετέρου επειδή εμείς οι ίδιοι έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης που πρέπει να αναλάβουμε.
Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή είναι ξεκάθαρη.

Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 45% μέχρι το 2030, για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5οC.

Έχουμε 11 χρόνια για να αποφύγουμε την καταστροφή. Aν δε δράσουμε oι συνέπειες της συμπεριφοράς μας θα είναι ανυπολόγιστες. Ο ανθρώπινος πολιτισμός και μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου θα καταστραφούν. Αυτές οι συνέπειες έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν χώρα και δεν θα αργήσουν να
φτάσουν και εδώ, στο μικρό νησί μας. Μέσα στον αιώνα που διανύουμε παράκτιες
περιοχές θα βυθιστούν κάτω από τη θάλασσα, η αλλαγή στην εποχικότητα θα
επηρεάσει άμεσα την παραγωγή τροφής, μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας θα χαθεί για πάντα, μέρος της ελληνικής γης θα ερημοποιηθεί, μεταναστεύσεις τεράστιων πληθυσμών θα λάβουν χώρα. Αυτές είναι προειδοποιήσεις της επιστήμης σήμερα.

Όχι κάποιες δυσοίωνες προφητείες. Οφείλετε να ακούσετε την επιστήμη.
Αντί αυτού συνεχίζουμε την ίδια πορεία που μας έχει φέρει εδώ σήμερα αυξάνοντας μάλιστα τις εκπομπές. Βαδίζουμε στον γκρεμό. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια του χρόνου και εμείς εδώ στο μικρό νησί μας οφείλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας μπροστά στο πρόβλημα και να εκπληρώσουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

Ως τοπικοί εκπροσώποί των πολιτών η ευθύνη σας βαραίνει περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων.
Εμείς ως νέοι ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή του παγκόσμιου κινήματος εκατομμυρίων νέων. Δε θέλουμε ημίμετρα για να δικαιολογούμαστε ότι κάτι κάνουμε.

Θέλουμε να ακούσετε την επιστήμη. Θέλουμε να λάβετε δράση με σθένος και
προσήλωση στους στόχους που θέτει η επιστήμη. Πριν να είναι πολύ αργά».