Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τρέχουν» για τα αδέσποτα οι τρεις Δήμοι

Αδέσποτα
19 Nov 2019 / 16:05

Εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τους Δήμους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, με ποσό 300.000€ για τη δημιουργία καταφυγίων για αδέσποτα ζώα

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε... αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες έχει επιδοθεί η δημοτική αρχή σε ότι αφορά την χρηματοδότηση εκείνη, που αφορά τη δημιουργία καταφυγίου για αδέσποτα ζώα.

Πρόκειται για χρηματοδότηση των Δήμων μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», η οποία είναι «στον αέρα» από τον περασμένο Ιούνιο, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Το ποσό, το οποίο δικαιούται κάθε Δήμος, ανέρχεται στις 300.000€ και αφορά δημιουργία καταφυγίων φροντίδας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Η αντιμετώπιση των ζώων με σεβασμό αποτελεί ένδειξη παιδείας και πολιτισμού για μια κοινωνία. Στην Κέρκυρα ουκ ολίγες φορές έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου κι ενός μηχανισμού, που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τα αδέσποτα ζώα, τόσο στην πόλη, όσο και στην περιφέρεια του νησιού.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Χρυσούλας Τόμπρου και των δύο αρμοδίων αντιδημάρχων των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, η οποία θα θέσει επί τάπητος τους βασικούς άξονες, αλλά και τις λεπτομέρειες, του project εκείνου, που αφενός θα έχει διαδημοτικό χαρακτήρα, αφετέρου θα επιτρέψει την εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου από το «ΦιλόΔημος» προς αξιοποίησή του για το κοινό συμφέρον της κερκυραϊκής (κεντρικής, βόρειας και νότιας) κοινωνίας.

Επιθυμία και των τριών πλευρών είναι να διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ούτως ώστε να προχωρήσει -με ταχύ ρυθμό, καθώς οι ημερομηνίες πιέζουν- η υποβολή του φακέλου, που θα φέρει στο νησί των Φαιάκων το ποσό των 300.000€ από το «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η ύπαρξη ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων, άλλωστε, είναι μια κοινώς ομολογούμενη ανάγκη της Κέρκυρας, τόσο για την πόλη και τα προάστια της, όσο και για τον Βορρά και το Νότο και γενικότερα για την περιφέρεια του νησιού.

Ένα καταφύγιο, όπου τα αδέσποτα ζώα θα τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας και θ' απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και θαλπωρή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πριν αφεθούν ελεύθερα έχοντας ωστόσο πλέον καταγραφεί στο μητρώο αδέσποτων ζώων και φέροντας την ειδική σήμανση-κολάρο.

Στις βλέψεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων είναι μάλιστα, να καθιερωθούν και οι «μέρες υιοθεσίας», κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορεί κάποιος να κάνει δικό του ένα αδέσποτο ζώο προσφέροντάς του στέγη, αγάπη και στοργή.