Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Οι νεκροί του Λαζαρέτου θυμίζουν τους σημερινούς πρόσφυγες (video)

Λαζαρέτο
27 Οκτωβρίου 2019 / 15:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να αναβαθμιστεί ο τόπος μνήμης των εκτελεσθέντων κομμουνιστών στο Λαζαρέτο ζητά ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, κατά την εκδήλωση μνήμης που έγινε στο νησί.



Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εκτελεσθέντες κομμουνιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι οι κατατρεγμένοι του σήμερα. Αποδοκίμασε μάλιστα απόψεις που έχουν ακουστεί στη Βουλή ως λύσεις του προσφυγικού θέματος. Συγκεκριμένα ο βουλευτής σχολίασε: «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην άποψη που έχει εκφραστεί από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, ότι στην προοπτική του χρόνου, θα έβλεπε το προσφυγικό πρόβλημα να λύνεται με νησιά, τα οποία παρομοίασε με τη νησίδα Ellis στην περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης προς την Αμερική. Δεν μπορώ να ξεχάσω, συνειρμικά, τις νεοφασίσουζες απόψεις της "Ελληνικής λύσης"  περί της δημιουργίας hotspots για τους πρόσφυγες σε ακατοίκητα νησιά. 
Οι πρόσφυγες είναι οι σημερινοί διωγμένοι και κατατρεγμένοι του κόσμου εξαιτίας των πολιτικών του πολιτισμένου κόσμου. Και γι΄αυτο τους συνέκρινα με τους κομμουνιστές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, του Ρομά, τους Εβραίους.
Κατά συνέπεια τον ιερό αυτόν τόπο, έχουμε ηθική υποχρέωση να τον αναβαθμίσουμε, να τον έχουμε, όπως είπα χαρακτηριστικά, σαν σαλόνι του σπιτιού μας, έτσι ώστε να μαθαίνουμε από τη σύγχρονη ιστορία μας και που μας οδηγεί η ιδεολογική αντιπαράθεση εκείνης της εποχής, δηλαδή σε εμφύλιες συρράξεις και σε εκτελέσεις»