Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου προς Αντιδήμαρχο Καθαριότητας: Να παραιτηθείτε!

Δημοτικό Συμβούλιο
09 Ιουλίου 2016 / 14:39
Χριστίνα Γκερέκου

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής ξεδιπλώθηκε το χρονικό της κρίσης και το «τις πταίει» για τον εφιάλτη των σκουπιδιών που συγκλόνισε την Κέρκυρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δυόμιση χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται ακόμα στους δρόμους, ανέφερε χθες ο Δήμαρχος κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας καθαρισμού της Κέρκυρας. Η υπηρεσία καθαριότητας έχει ήδη μεταφέρει στο Τεμπλόνι 3,5 χιλ. τόνους απορριμμάτων έχοντας εκτελέσει 745 δρομολόγια και χρησιμοποιώντας δημοτικά ή και ιδιωτικά μέσα. Το πρόβλημα της δυσοσμίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα ειδικά υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιήθηκαν καταρχάς και πλέον δοκιμάζεται το συμπυκνωμένο χλώριο που εφαρμόζεται με πιεστικό.

Η δύο φορές αναβληθείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα ασχοληθεί κατα κύριο λόγο με τον απολογισμό της κρίσης των απορριμμάτων.  
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η συζήτηση με τον Εξωραϊστικό Τεμπλονίου δεν είχε βρεθεί ποτέ άλλοτε μπροστά σε τέτοια αδιαλλαξία, ωστόσο παρεισέφρησαν άγνωστα άτομα με αμφίβολη προέλευση και προθέσεις, που δεν είχαν στην πραγματικότητα καμία διάθεση επίλυσης του προβλήματος.
Επανέλαβε ότι τα σκουπίδια της η Κέρκυρα θα πρέπει να τα διαχειριστεί μόνη της, διότι κάθε άλλη πρόταση έχει κόστος απαγορευτικό και ότι το σχέδιο διαχείρισης που έχει αποφασιστεί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

Από τον ανεξάρτητο σύμβουλο Σπύρο Γκούση τέθηκε το ζήτημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και των αντιρρήσεων για τη χρήση του από τους κατοίκους. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι ο ΧΥΤΑ επιβάλλεται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να αξιοποιηθεί. Αν προκύψουν αξεπέραστα τεχνικά ή κοινωνικά εμπόδια, η Κέρκυρα θα αναγκαστεί να αναζητήσει λύσεις εκτός του νησιού, που σημαίνει ότι θα επωμισθεί ο καθένας το κόστος που του αναλογεί.  

Η μείζων αντιπολίτευση με το Δ. Μεταλληνό υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έδωσε στους κατοίκους την εντύπωση ότι τους εμπαίζει και έτσι έχασε την εμπιστοσύνη τους. Προσέθεσε δε ότι με αυτήν την τακτική, έμεινε χώρος για να εισβάλλουν μη δημοκρατικά στοιχεία.
Η επικεφαλής της παράταξης Μερόπη Υδραίου τόνισε την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας αλλά καταλόγισε στη δημοτική αρχή ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού για το πιο σημαντικό πρόβλημα της Κέρκυρας, που ήταν γνωστό από χρόνια. Σηκώνοντας μάλιστα τους τόνους η Μερόπη Υδραίου, ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας Σπύρου Ασπιώτη, για να εισπράξει -σε εξίσου έντονο ύφος- την αρνητική του απάντηση. 


Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.