Τι είπαν Θεοχάρης & Κόνσολας για τον Τουρισμό στην Ήπειρο

Τι είπαν Θεοχάρης & Κόνσολας για τον Τουρισμό στην Ήπειρο

Ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, συναντήθηκαν σήμερα στα Ιωάννινα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο της πόλης, Μωυσή Ελισάφ, φορείς του τουρισμού και θεσμικούς φορείς της πόλης

05
Σεπτεμβρίου / 2019

ΙΩΑΝΝΙΝΑ.  Από τα Ιωάννινα άρχισε σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ο κύκλος επαφών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες όλης της χώρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών εξαγγελιών του υπουργού για την σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

Ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, συναντήθηκαν σήμερα στα Ιωάννινα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο της πόλης, Μωυσή Ελισάφ, φορείς του τουρισμού και θεσμικούς φορείς των Ιωαννίνων.

Το υπουργείο Τουρισμού, ανοίγει δίαυλο μόνιμης επικοινωνίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέτει σε άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση εστιασμένου στρατηγικού σχεδίου στο οποίο θα καταγράφονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως τονίστηκε κατά την συνάντηση-συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Ο δήμαρχος υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό, Μάνο Κόνσολα, όπως και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα.Για την περιοχή των Ιωαννίνων όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, είναι κατατεθειμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για τον ξενοδοχειακό τομέα, όσο και για το υδατοδρόμιο. Στο τελευταίο μάλιστα, έκανε ειδική μνεία ο υπουργός, τονίζοντας ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης μπορεί να ανοίξει το δρόμο, ώστε να λάβει σάρκα και οστά. Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι τα Γιάννενα, αποτελούν έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό και τόνισε ότι ήδη συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Τα Γιάννενα είναι ανερχόμενα τουριστικά. Ελπίζουμε ότι οι προοπτικές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες με τα υδατοδρόμια. Ήδη υπάρχει το πλαίσιο για πιο εύκολη και γρηγορότερη αδειοδότηση. Αυτό που ζητάμε κι αυτό που ζητήσαμε και από τον δήμαρχο είναι ένα εστιασμένο σχέδιο, που θα καταγράφει τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Εμείς. θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια», επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης, ο καταλυτικός ρόλος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ενώ συζήτηση έγινε και για πιθανά γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών. «Χέρι- χέρι, θα δουλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε: «Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση του σχεδίου που θα αποτυπώνει τα δυνητικά πλεονεκτήματα, όπως ζήτησε το υπουργείο. Ειδική βαρύτητα, θα δοθεί στον συνεδριακό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε το καλύτερο και θα έχουμε μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε να καταστήσουμε τα Γιάννενα, όπως λέγαμε, έναν πραγματικό κόμβο των Βαλκανίων».

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε τον κ. Ελισάφ και του ευχήθηκε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του στον Δήμο.

Ο δήμαρχος δώρισε στον υπουργό και τον υφυπουργό, φωτογραφικά λευκώματα που αποτυπώνουν την ιστορία των Ιωαννίνων.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμό έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τουριστικούς φορείς και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγόντων της αυτοδιοίκησης, των φορέων τουρισμού και των Μέσων Ενημέρωσης, ο υπουργός και ο υφυπουργός επισήμαναν τα εξής:

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ (υπουργός Τουρισμού):

«Είναι μεγάλη μας χαρά που είμαστε εδώ με τον υφυπουργό. Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε από πολύ κοντά τα ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Είναι μια Περιφέρεια στην οποία οι αρμόδιοι έχουν εργαστεί συστηματικά και εντατικά το προηγούμενο διάστημα και καταγράφονται θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν προκλήσεις και πολλά ζητήματα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι εντεταλμένος για τα ζητήματα τουρισμού.

Διαπιστώνουμε ότι η Ήπειρος έχει πολλαπλά πράγματα να προσφέρει στον φιλοξενούμενο. Αυτές οι δυνατότητες δεν έχουν επικοινωνηθεί, δεν έχουν φτάσει στους ανθρώπους που θα θέλαμε ώστε να επιλέξουν να έρθουν να την επισκεφθούν. Όμως έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από τον περιφερειάρχη τα προηγούμενα χρόνια και με αναστηλώσεις και με έργα υποδομής και με προσπάθεια προβολής στο εξωτερικό. 

Κοινός στόχος και συμφωνία είναι το ότι εάν γίνει σοβαρή εστιασμένη και συστηματική δουλειά τα αποτελέσματα έρχονται πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα, πολλά ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι. Είναι θέματα τα οποία θα τα δούμε αναλυτικά και διεξοδικά το επόμενο διάστημα.

Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα σχέδιά μας για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού και να προσκαλέσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη να συμμετάσχει και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του σκοπού λειτουργίας του Συμβουλίου».Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ (υφυπουργός Τουρισμού):

«Ο δικός μας στόχος είναι η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη και η Ήπειρος εμπεριέχει αυτό το στόχο.Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Είμαστε στα Ιωάννινα για να σηματοδοτήσουμε την ιδέα της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από πολιτικές όπως η μετεξέλιξη των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού σε μοχλούς ανάπτυξης και στήριξης επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Στη νέα προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, με εντολή του Πρωθυπουργού, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να αποκτήσει ισχυρή τουριστική ταυτότητα με την επένδυση στην ποιότητα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».