Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

Βουλή
17 Ιουλίου 2019 / 10:43

ΑΘΗΝΑ. Έγινε σήμερα η ορκωμοσία της νέας Βουλής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εύχεται "καλή δύναμη σε όλους"

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών ο προσωρινός πρόεδρος κάλεσε για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, τους βουλευτές να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Λίγο μετά τις 10.00 άρχισαν οι προσελεύσεις των Βουλευτών για την ορκωμοσία της νέας Βουλής. 
Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.
Στους τριακόσιους της Βουλής, περιλαμβάνονται 112 νέοι βουλευτές, ενώ 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.
Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά.

Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση ορκομωσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου παρέστη και ο Προεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας, Γιαννης Κοντος, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στεφανου Γκικα.



Ο Γιάννης Κοντός, σε σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρει «Το κλίμα που επικρατούσε στην Βουλή των Ελλήνων ήταν πραγματικά πανηγυρικό και έδειχνε ότι σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο αποπνεει ένας νέος αέρας, που θα δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών»


Πηγή: news247.gr