Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επανεκκίνηση για τον κόλπο του Δερματά

Πατρίς Ηρακλείου
04 Ιουλίου 2019 / 13:32

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Επανεκκίνηση του οραματικού έργου της δημιουργίας μιας ασπίδας αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά

επιχειρεί ο Δήμος Ηρακλείου, που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής παρέμβασης.
Όπως προκύπτει μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε ο Δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση της δεύτερης φάσης του έργου από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει τη διάθεση τρίμηνης παράτασης στον ανάδοχο του έργου προκειμένου να ολοκληρώσει την παρέμβαση.
Όπως είναι γνωστό, το έργο είχε μπλοκάρει μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μη χορηγήσει παράταση στην έγκριση του τροποποιημένου φακέλου και εξαίρεση από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας του κόλπου του Δερματά.
Θυμίζουμε ότι το μεγάλο αυτό έργο άρχισε να υλοποιείται μέσα στο καθεστώς της κήρυξης του κέντρου της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρείχε την εξαίρεση της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για τις εργασίες που υλοποιούνται.
Το πρόβλημα προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου που αφορά στην αποκατάσταση του δρόμου στο ύψος του κόλπου του Δερματά, που είχε καταρρεύσει θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια της πόλης. Όπως είναι γνωστό στο συγκεκριμένο σημείο είχαν προκληθεί δύο καταρρεύσεις το 2010 και το 2014 και αφού εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια των οποίων  κατέρρευσαν μεγάλα κομμάτια του πρανούς, στην άκρη της παραλιακής, και μαζί τους κατέπεσαν τα κιγκλιδώματα αλλά και τα επιχώματα…
Μάλιστα την πρώτη φορά είχε πέσει και μια μεγάλη δοκός που στήριζε τον δρόμο στο σημείο του πρανούς, με συνέπεια να τίθενται σοβαρά θέματα επικινδυνότητας και δημόσιας ασφάλειας του παραλιακού δρόμου. Υπό την πίεση των κινδύνων αυτών το έργο απέσπασε τελικά την αναγκαία  περιβαλλοντική απαλλαγή που έπρεπε να δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λόγω συνθηκών έκτακτης ανάγκης στο σημείο, και έτσι προχώρησε η δημοπράτηση του έργου.
Έτσι αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αντιστήριξη του παραλιακού δρόμου ο Δήμος Ηρακλείου έβαλε πλώρη για την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου που προβλέπει εκτός των άλλων την τεχνητή αναπλήρωση της ακτογραμμής του κόλπου του Δερματά και την προσάμμωση του κόλπου.
Μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έβαλε χειρόφρενο στο έργο καθώς αποφάσισε να μην χορηγήσει παράταση στην έγκριση του τροποποιημένου φακέλου και εξαίρεση από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να καλύψει το κενό αυτό διασφαλίζοντας την Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης.
Στο μεταξύ απόψε αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο να εκχωρήσει τρίμηνη παράταση στο εργολάβο του έργου, προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της μεγάλης αυτής παρέμβασης.
Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον του τόπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ολοκλήρωση μιας παρέμβασης που έχει αυτοσκοπό τη δημόσια ασφάλεια και προστασία. Παράγοντες της Λότζια, εξηγούν ότι στο σύνολο του το έργο και η συμβασιοποίηση του έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην απόφαση του οποίου μνημονεύεται και σχετική απόφαση του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων, που ενέκρινε τη μελέτη και την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης που υλοποιείται.
Όπως μάλιστα τονίζεται στη σχετική απόφαση της διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Τμήματος Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων προέχει η δημόσια ασφάλεια καθώς και η προστασία των υποδομών  και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγεί η υπηρεσία ότι δεν έχει αντίρρηση στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων πρόσθετης  προστασίας στον κόλπο του Δερματά και στο μνημείο παράκτιας ενετικής οχύρωσης στο τμήμα αυτό.
Στελέχη της Λότζια υπογραμμίζουν ότι, επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα των εργασιών που μένει να εκτελεστούν αφενός διότι το έργο που υπολείπεται με τη δεύτερη εργολαβία είναι προέκταση της  πρώτης παρέμβασης που αφορά στην αντιστήριξη του δρόμου.
Αφετέρου, διότι η παρέμβαση αυτή, αποτελεί επί της ουσίας ολοκλήρωση της αποκατάστασης ενός εξαιρετικά σημαντικού και ιστορικού τμήματος του παραλιακού μετώπου που εκτός των άλλων είναι η προμετωπίδα του Ηρακλείου.

Πηγή: Πατρίς