Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Γαύδο ζουν τη δική τους καραντίνα

Πατρίς Ηρακλείου
20 Μαρτίου 2020 / 15:32

ΓΑΥΔΟΣ. Ακόμα και οι λιγοστοί κάτοικοι που μένουν χειμώνα -καλοκαίρι σε σκηνές στην παραλία αποφεύγουν

τις άσκοπες μετακινήσεις και το συνωστισμό και μένουν μέσα.
Τα λιγοστά καφενεία είναι κλειστά, ενώ κατεβασμένα ρολά έχουν και τα ξενοδοχεία που υπάρχουν» Έτσι περιγράφει τη ζωή τις τελευταίες ημέρες  στην ακριτική Γαύδο η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, με τους λιγοστούς κατοίκους να αγωνιούν- όπως όλος ο κόσμος- για το μέλλον και τις εξελίξεις για τον κοροναϊό.
 «Έχουμε τρία καφενεία όλα κι όλα που είναι κλειστά, ενώ ανοικτός παραμένει μόνο ο φούρνος για την αγορά εφοδίων». Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης με τους περίπου 100 κατοίκους, η εικόνα δε διαφέρει σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις.
Ο κόσμος εκεί ενημερώνεται από την τηλεόραση και το διαδίκτυο προσπαθώντας να συνηθίσει με τα νέα δεδομένα  που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. «Συνομιλώντας με τους κατοίκους αυτό που τους ανησυχεί είναι μην έρθει κάποιος στο νησί και είναι φορέας του ιού.
Υπάρχει ανησυχία και σε εμάς, παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι σε πληθυσμό. Αυτό το διάστημα δε θα δει κανείς να κυκλοφορούν άτομα συγκεντρωμένα.
Ο καθένας είναι μόνος του, κάνει τις δουλειές του και επιστρέφει στο σπίτι του» αναφέρει η κα Στεφανάκη και τονίζει ότι παρά το ότι υπάρχει η ανησυχία όλων για πιθανές αφίξεις από εκείνους  που αγαπούν το νησί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει.
«Ούτε φυσικά έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι τέτοιο, απλώς αναφέρω τι μου λένε οι κάτοικοι».
Η δική της ανησυχία ή μάλλον μία από τις ανησυχίες που έχει αφορά στους ηλικιωμένους κατοίκους.
«Έχουμε αρκετούς ηλικιωμένους και ευχόμαστε να μη γίνει κάτι. Υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο και η γιατρός κάνει ότι μπορεί και θα κάνει εάν χρειαστεί.
Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν πρέπει να συνωστίζεται.
Όμως και να το ήθελε, είμαστε λίγοι άνθρωποι εδώ αυτή την περίδο.
Δεκαπέντε κάτοικοι στο Καστρί, δέκα σε ένα άλλο χωριό, τέσσερις σε ένα άλλο κοκ».
Γύρισα από τα Χανιά και σκεφτόμουν τα μέτρα προφύλαξης
Οι δουλειές στο δήμο  την υποχρέωσαν να… ταξιδέψει στα Χανιά για να τις διευθετήσει. «Όταν επέστρεψα σκεφτόμουν ότι πρέπει να πάρω τα μέτρα μου για την προστασία των συνδημοτών μου. Έβαλα τα γάντια μου και δεν συναντούσα κόσμο. Όποιος έρχεται στο νησί θεωρείται εν δυνάμει φορέας».
Με ανακοίνωσή μας ενημερώσαμε τους κατοίκους ότι θα πρέπει να τηλεφωνούν ή να στέλνουν email για τις υποθέσεις τους».
Σύμφωνα με τη δήμαρχο, τις τελευταίες ημέρες έγιναν προμήθειες σε αντισηπτικά και απολυμαντικά και μοιράστηκαν στους κατοίκους. «Ότι άλλο χρειαζόμαστε το παίρνουμε από απέναντι, από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά κι έρχεται με το πλοίο κανονικά. Ευτυχώς δεν έχουμε ελλείψεις» καταλήγει.
Θα ανοίγαμε αυτές τις ημέρες
Ο ξενοδόχος Λυκούργος Παπαδάκης λέει στην «Π» ότι αυτές τις ημέρες θα άνοιγε το ξενοδοχείο του, όμως ακυρώθηκαν τα πάντα! «Στο 100% είναι οι ακυρώσεις.
Οι πελάτες μας είναι από την Ιταλία οι περισσότεροι και τους γνωρίζουμε γιατί έρχονται χρόνια στο νησί. Οι άνθρωποι είναι συντετριμμένοι με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τους. Δυστυχώς, η σεζόν χάθηκε, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα».