Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να δίνει μάχες, έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα (video)

Γεροβασίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να δίνει μάχες, έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα (video)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αυτοπεποίθησή της ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι μια μάχη που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κερδίσει,

10
Ιουνίου / 2019

εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κατά την πολιτική της ομιλία στην Κέρκυρα το βράδυ της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο.
Αναφορικά με τη διαφορά της τάξεως του 10% που καταγράφηκε στις Ευρωεκλογές η Ό. Γεροβασίλη σχολίασε: «Είναι άλλος ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών και εντελώς διαφορετικός των εθνικών εκλογών, στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν για την επόμενη κυβέρνηση. Η διαφορά που καταγράφηκε στην ευρωκάλπη, που όπως ξέρετε πάντα είχε και το χαρακτήρα χαλαρής ψήφου, δεν προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αυτή η αναμέτρηση έχει διαφορετικό χαρακτήρα και οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.
Ξέρετε, στην Αριστερά έχουμε μάθει να κοιτάμε τα προβλήματα κατάματα. 
Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός "το πήραμε το σήμα". Για αυτό και ζήτησε εκλογές τώρα. Η Αριστερά διέθετε και διαθέτει δημοκρατική ευαισθησία»

 


Μιλώντας για τον τομέα της οικονομίας, η Ό. Γεροβασίλη υπογράμμισε το θετικό πρόσημο που κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει, μετά από μια δεκαετία χρεωκοπίας:«Γνωρίζουμε ότι δεν φθάσαμε το έργο μας εκεί που έπρεπε να το φθάσουμε. Η χώρα βίωσε μια δεκαετή κρίση και τα προβλήματα δεν είναι λυμένα, το γνωρίζουμε. Όμως τι παραλάβαμε από τη ΝΔ; Μια χώρα καταχρεωμένη, όμως σήμερα έχουμε προϋπολογισμό πλεονασματικό και ένα μαξιλάρι ασφαλείας 32 δις. Μετά από πολλά χρόνια κατορθώσαμε να καταγραφεί θετικό πρόσημο. 
Η Νέα Δημοκρατία πίσω από μια συνθηματολογική υποκρισία κρύβει την ταξική μεροληψία του προγράμματός της. Επικαλείται τη μεσαία τάξη, αλλά η περιβόητη αναδιανομή που τάζει αφορά μόλις το 5% αυτής. Αυτό εννοούν λέγοντας “όλοι”;
Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται μείωση φόρων και ήδη έχει πει ότι θα προκύψει από το μαχαίρι στις δαπάνες του κράτους. Αποκρύπτει, όμως, ότι όταν λέμε δαπάνες του κράτους αφορά σε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, επιδόματα, που δίνονται ακόμα και σε τμήμα της μεσαίας τάξης για την οποία δήθεν κόπτεται. Το κόστος των εξαγγελιών της ΝΔ είναι 5 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν έχει πει κουβέντα σε ποιο κομμάτι του κοινωνικού κράτους θα βάλει μαχαίρι.
Άλλωστε η ΝΔ έχει δώσει δείγματα γραφής ως κυβέρνηση. Σας υπενθυμίζω ότι υπέβαλε τη μεσαία τάξη σε μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη: Οχτώ στους 10 φόρους επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2014 και το τωρινό ενδιαφέρον της είναι όψιμο και υποκριτικό».


Τα λόγια και τα έργα

«Έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα έργο να επιδείξουμε. Η Νέα Δημοκρατία μοιράζει μόνο λόγια και υποσχέσεις. Οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ του έργου και του δικού μας προγράμματος από τη μια και των υποσχέσεων, που καταρρίπτονται από τις γνωστές κυβερνητικές πρακτικές τους.
Οι ανατροπές στην πραγματική ζωή είναι μέρος της κανονικότητας και όχι εκτροπή της. Έτσι έχει καταγραφεί και στην πολιτική ιστορία. Ας μη ξαφνιαζόμαστε λοιπόν. Στις εθνικές εκλογές δεν θα συγκρουστούν οι αριθμοί και τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Θα αντιπαρατεθούν ο προγραμματικός λόγος, οι προγραμματικές θέσεις. Οι δυνάμεις που θέλουν την κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού και οι δυνάμεις που την βλέπουν ως λάφυρο στην υπηρεσία των λίγων. Θα είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως έχουμε δοκιμαστεί στα δύσκολα και μάλιστα στα πολύ
δύσκολα».


Η ΝΔ έχει ζητήσει εκλογές 2.100 φορές

«Η Νέα Δημοκρατία, από την ώρα που ανέλαβε ως πρόεδρός της ο κ.Μητσοτάκης, έχει ζητήσει 2.100 φορές να γίνουν εκλογές. Ζει σε ένα χρόνιο προεκλογικό ντελίριο. Παρόλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα δεν παρουσίασε ούτε μια φορά το πρόγραμμά της.
Περιορίζεται να μιλάει γενικά για μείωση φόρων που θα προκύψουν από μείωση δαπανών, αποκρύπτοντας όμως ποιες δαπάνες θα κόψει. Υπόσχεται ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο, αλλά ότι θα “νοικοκυρέψει” το δημόσιο. Πώς η ίδια εννοεί το “νοικοκύρεμα”; Καταργώντας οργανισμούς και οργανικές θέσεις. Έτσι όμως δεν πέταξε στο δρόμο τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους καθηγητές;
Ακόμα και τώρα, έπειτα από παλινωδίες, υπόσχεται να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, την ίδια ώρα που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις”. Για να προσλάβει συνεπώς μόνο τους 1.500 αστυνομικούς θα χρειαστεί να φύγουν 7.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Δε βγαίνουν τα νούμερα.
Εμείς ήμασταν αυτοί που πείσαμε τους θεσμούς και πετύχαμε τον κανόνα “μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση” από το δημόσιο. Και τους πείσαμε με στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες. Και αυτό γιατί έπειτα από τις χιλιάδες αποχωρήσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το εργατικό δυναμικό στο ελληνικό δημόσιο έχει φτάσει στο κατώτατο επίπεδο σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες.
Και παρότι οι θεσμοί δεν το επέβαλαν, η ίδια ΝΔ θέλει να εφαρμόσει πρόγραμμα ΔΝΤ χωρίς να της το ζητήσουν! Γιατί η εφαρμογή του “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις” στο δημόσιο, συρρικνώνει από την επόμενη ημέρα το κοινωνικό κράτος και ανοίγει το δρόμο στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Κρύβουν ότι αυτό θα σημάνει μετακύληση του κόστους στους πολίτες, κρύβουν ότι θα επιβαρυνθούν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη.
Υπόσχονται γενικώς επενδύσεις, όταν οι ίδιοι κατά το παρελθόν δεν το κατάφεραν, ενώ η σημερινή κυβέρνηση κατέγραψε ρεκόρ 12ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. 
Τι τους μένει λοιπόν αφού δεν τους βγαίνει η καταστροφολογία; Να σπείρουν την ανασφάλεια στον κόσμο. Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΑΣ όπως και της Eurostat δείχνουν σημαντική μείωση στους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας κατά την τελευταία τετραετία σε σύγκριση με την προηγούμενη, σπέρνουν την ανασφάλεια. Μεγεθύνουν υπαρκτά προβλήματα, αποκρύπτοντας όμως ποια ήταν η κατάσταση επί των ημερών τους.
Στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ θα συγκριθούν προγράμματα και πεπραγμένα. Η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει το έργο της, αλλά και να θυμίσει τι παρέλαβε. Όσο κι αν η ΝΔ έχει φορέσει το προεκλογικό της προσωπείο, και εμείς θυμόμαστε τι έκανε, και ο λαός δεν ξεχνά».
Τα ΜΑΤ της Λευκίμμης

Μετά την ομιλία της ο Όλγα Γεροβασίλη άκουσε τοποθετήσεις άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σε ερωτησεις πολιτών. Φυσικά ερωτήθηκε για την οκτάμηνη παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη. Ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτή που θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών. Απάντησε ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρχε μια κλιμάκωση του προβλήματος. Ζητήθηκε με έγγραφο από τις τοπικές αρχές η επέμβαση της αστυνομίας, και αυτή ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να δράσει, είπε η Υπουργός (δείτε το video εδώ).