Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιάννης Μπορμπότης: Προτεραιότητα σε υποδομές προς όφελος του λαού

Λαϊκή Συσπείρωση
22 Μαΐου 2019 / 07:55

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, απαντά στα ερωτήματα του enimerosi.com.

Ιεραρχείστε τα προβλήματα του νέου δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Προτεραιότητα για εμάς είναι το κάθε πρόβλημα που απασχολεί όλους όσους πλήττονται από τις πολιτικές διαχείρισης του οικονομικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε. Απέναντι όμως στα έργα βιτρίνας και τα αποσπασματικά έργα εμείς βάζουμε στην πρώτη γραμμή τη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού, τις υποδομές που σχετίζονται με την ύδρευση και την αποχέτευση, την μείωση της δημοτικής φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων (που πολλοί από αυτούς έχουν καταπατηθεί), παιδικών χαρών και πάρκων, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, την αύξηση της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.

Πώς θα φθάσουμε στον στόχο του 50% της ανακύκλωσης;
Είναι απόλυτα εφικτό για τη δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, που βρίσκεται όχι απλά στο βασικό της στόχο αλλά στο ίδιο το DNA της η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα όπως αυτό της καθαριότητας, να οργανώσει με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων του δήμου ένα ορθολογικό σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των προδιαλεγμένων με ΔσΠ αποβλήτων του δήμου. Προς τούτο θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, από θέση λαϊκής αντιπολίτευσης, μέρος του κόστους κατασκευής της πανάκριβης ΜΕΑ (ανέρχεται στα 32.750.000 ευρώ), που πλέον δεν χρειάζεται.
Συμπληρωματικά στοιχεία του συστήματος αυτού θα είναι:
(α) Η ριζική αναβάθμιση του συστήματος των μπλε κάδων υπό δημοτική αποκλειστικά διαχείριση.
(β) Η ανάπτυξη «γωνιών ανακύκλωσης» σε συνδυασμό με ένα πιο ανεπτυγμένο δίκτυο κάδων για την εναπόθεση του έντυπου χαρτιού και κωδώνων για γυάλινες (ενδεχομένως και πλαστικές ) φιάλες.
(γ) Η θέσπιση συγκεκριμένων υποχρεώσεων:
· Στις μεγάλες μονάδες παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών (κύρια συσκευασίες και έντυπο χαρτί), όπως σούπερ-μάρκετς, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μονάδες εστίασης και συγκροτήματα γραφείων.
· Στις μονάδες εστίασης, παραγωγοί βιοαποβλήτων.
Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, και στο τέλος μιας τετραετίας από την έναρξη της εφαρμογής του, θεωρούμε εφικτή την ανακύκλωση υλικών 34.234 τον/έτος (49,3%) με βάση παραδοχές και υπολογισμούς, που ο περιορισμένος αριθμός λέξεων δεν μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε.

Πως θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό άγος και τι πρέπει να γίνει με τα  τουριστικά λεωφορεία;
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι από τα βασικά και οξυμένα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων και κατά την άποψη μας είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Είναι αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης των πόλεων που δε συνοδεύτηκε από τις αντίστοιχες υποδομές και γενικότερα της οικονομικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πληθυσμού και υπηρεσιών στις πόλεις.
Ξεκινάμε με τον όρο ότι οι ατομικές ανάγκες υπάγονται στο σύνολο των λαϊκών αναγκών και είναι υπόθεση του κράτους και των μηχανισμών της Τοπικής Διοίκησης να τις ικανοποιήσει.
Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση προχωράμε σε συνολική κυκλοφοριακή μελέτη πόλης και συνοικιών με προτεραιότητα το κέντρο της πόλης που συγκεντρώνεται ο φόρτος.
Αξιοποίηση δημοτικών χώρων για περιμετρικά πάρκινγκ και μεταφορά στο κέντρο της πόλης με μικρά λεωφορεία ή με τη δωρεάν παροχή ποδηλάτων.
Χώροι που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ για μας θεωρούνται λαϊκή περιουσία και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε.
Προμήθεια δημοτικών λεωφορείων και αποφασιστική ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΤΕΛ,Ταξί, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Παλιάς πόλης, κάτοικοι μέσω λαϊκών συνελεύσεων).
Να μην υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση με πληρωμή μέσα στην πόλη αλλά να έχουμε χρονικά όρια στάθμευσης χωρίς πρόστιμα.

Με ποιο τρόπο θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν τα μνημεία της πόλης;
Είναι προφανής η πολιτική απαξίωσης των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων σε αυτές, που εργάζονται σε συνθήκες ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας (π.χ. Νέο Φρούριο Κέρκυρας)
Τα μνημεία αντιμετωπίζονται και αυτά ως εμπορεύματα. Αυτά που μπορούν να αποδώσουν κέρδος ίσως και να συντηρούνται, τα υπόλοιπα εγκαταλείπονται. Ο Δήμος πρέπει να αναζητήσει και να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάδειξη και την προστασία των μνημείων. Να διεκδικήσει την στελέχωση των υπηρεσιών για το σκοπό αυτό. Να δημιουργήσει πολιτιστικές διαδρομές και περιπάτους με κατάλληλη σήμανση και πληροφορίες. Να οργανώνει εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και εκδόσεις που θα αναδεικνύουν τα μνημεία της πόλης.
 
Πώς θα συμβιώσουν αρμονικά οι κάτοικοι της  πόλης–μνημείου UNESCO και η τουριστική της δραστηριότητα; 

Για εμάς η βασική αιτία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι ότι αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις αλλά και τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές διαχρονικά ως εμπόρευμα. Η πολιτική κόστους – οφέλους οδηγεί από την μία την πόλη να χορεύει αποκλειστικά στους ρυθμούς του τουρισμού και από την άλλη να μπαίνουν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα έργα και υποδομές που θα μπορούσαν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων. Θεωρούμε ότι αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να είναι ένα ζωντανό μνημείο με κατοίκους που θα έχουν υψηλή ποιότητα ζωής και δε θα εξαναγκάζονται να μετακομίζουν λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Χρειάζεται να καταρτιστεί ένα σχέδιο πόλης με καθορισμό των χρήσεων γης και με επικαιροποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Να δημιουργηθεί αλλά και να εφαρμοστεί ισότιμα ένα κανονισμός αστικής λειτουργίας που θα προέλθει από συνολική συζήτηση με κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς ώστε να είναι όλα τα μέτρα και τα κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά. Να δοθεί βάρος στα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών (μέτρα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα).