Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι σχέση έχει ο Κέινς με τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης;

editorial
23 Απριλίου 2019 / 10:51

Για να σωθεί η οικονομία, το Κράτος πρέπει να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει. Η πατρότητα του γνωμικού αποδίδεται στον Βρετανό οικονομολόγο Τζων Μαίναρντ Κέυνς, (1883-1946).

Έτσι συνοψίστηκε η πρότασή του για την υπέρβαση της κρίσης του 1929, περιγράφοντας την αναγκαία κατά τη γνώμη του κρατική, δημοσιονομική παρέμβαση ώστε να επανεκκινήσει η μηχανή της οικονομίας η ματιστιζόμενη από το καθεστώς της αποεπένδυσης λόγω της κρίσης. Στην Κέρκυρα ζουν οι σύγχρονοι θιασώτες των μεθόδων του, που τις εφαρμόζουν μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Κι αντί ν' ανοιγοκλείνουνε τρύπες, κατασκευάζουν και καταστρέφουν ΧΥΤΑ χωρίς να σκοπεύουν να τους βάλουν να δουλέψουν, όπως άλλωστε και το πασίγνωστο γνωμικό του Κέινς ορίζει.
Έτσι και ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, κατά την συνέντευξη Τύπου (Μ. Δευτέρα), αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην αναζήτηση εκ νέου χρηματοδότησης ώστε να αποκατασταθεί ο βανδαλισμένος ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Ζήτησε μάλιστα από τη γενική κυβέρνηση ή από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να καταβάλει το ποσόν που απαιτείται ώστε να γίνουν τα έργα, που σημειωτέον έχουν ξαναγίνει τουλάχιστον άλλες δυο φορές όσες και οι εμπρησμοί.
Έτσι ίσως αποδεικνύεται ότι ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται μια ανηλεής σύγκρουση ανάμεσα στον Διαδημοτικό ΣΥΔΙΣΑ και 'κείνους που αντιτίθενται στην λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Mεσοράχια, στην πραγματικότητα πρόκειται για κρατικοπαρεμβατικό τέχνασμα προς όφελος των δεικτών της χειμαζόμενης, ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό άλλωστε οι «Κουτόφραγκοι» μας απειλούν και με προστίματα. Όχι ότι τους πήρε ο πόνος για την αποπληρωμή του κόστους κατασκευής. Αλλά διότι βρήκαμε τρόπο ν' αυξήσουμε τον εθνικό τζίρο και το ΑΕΠ εθνικό και τοπικό. Αμ πως!