Για 6-7 Δεκεμβρίου πήγε το Πλανητάριο

Για 6-7 Δεκεμβρίου πήγε το Πλανητάριο

Για τη μέγιστη εξυπηρέτηση των μαθητών, ώστε να μην συμπέσει με τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

01
Νοεμβρίου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τροποποίηση του προγράμματος, σχετικά με την παρουσία του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου στο νησί…
Όπως γνωστοποίησε χθες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Σταμάτης Απέργης, επικαλούμενος «τη μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα σχολεία του νησιού μας και προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές», οι ημέρες παραμονής του Πλανηταρίου, μετατίθενται για το διήμερο Πέμπτη, 6 – Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, πάντα στην πλατεία του Ιστορικού Δημαρχείου (San Giacomo). Αντί για το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί κατ’ αρχήν, προκειμένου να μην συμπέσει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο (17/11).
Υπενθυμίζουμε πως το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο «Planetarium on the Go» (μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα), πρόκειται για μια ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, που ταξιδεύει σ’ όλη τη χώρα προσφέροντας στους θεατές ένα συναρπαστικό ταξίδι στο αχανές διάστημα, μέσα από την προβολή ψηφιακών παραστάσεων ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο).
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το πρωί οι προβολές προορίζονται για σχολεία και τα απόγευμα για το κοινό (ελεύθερη είσοδος). Πέραν, δε, των προβολών, θα υπάρξει και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ηλίου (στη διάρκεια της ημέρας) και του έναστρου ουρανού (το βράδυ), υπό την προϋπόθεση πως θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
 
Οι Ταινίες Θόλου που θα προβληθούν είναι:
Από Τη Γη Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)
Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.
Ο Μαγεμένος Ύφαλος (Ηλικίες 5+)
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.
 Ο Ήλιος - Το Ζωντανό μας Άστρο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 9+)
Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες - όπως δεν τις έχετε δει ποτέ - από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του πλανητάριου.
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - Το σκαλοπάτι για το πρώτο βήμα στον πλανήτη Άρη (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Το 1998 ξεκίνησε στο διάστημα, η συναρμολόγηση ενός δορυφόρου που θα ήταν δεύτερος σε μέγεθος και φωτεινότητα πίσω μόνο από τη Σελήνη ...του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011 φθάνοντας σήμερα σε μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ανακαλύψτε τον ρόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος.
Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Η πλανηταριακή παράσταση “Κατακτώντας τους Άλλους Πλανήτες” περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο, με εκπληκτικά οπτικά και πραγματικές λήψεις βίντεο, τους άλλους πλανήτες και τις ανθρώπινες προσπάθειες για την εξερεύνηση και κατάκτηση των πλησιέστερων στη Γη ουράνιων σωμάτων όπως η Σελήνη και ο πλανήτης Άρης.
Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης   (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)
Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης και ταξιδεύει τον θεατή μέχρι τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.
Το Κλίμα της Γης (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 6+)
Η θέση της Γης στο Ηλιακό Σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που διαμορφώνουν τον Καιρό και το Κλίμα. Παγετώδεις εποχές εναλλάσσονται με θερμές περιόδους, μα τα τελευταία χρόνια ένας νέος παράγοντας αλλαγής του κλίματος προστέθηκε, η σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπινη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα και οι συνθήκες στη Γη δεν είναι σταθερά και δεδομένα. Το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωσή του, στην επιφάνεια του μικρού μας γαλάζιου πλανήτη.

ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ