Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παράθυρο» για τη μεταφορά 7-10 χιλ. τόνων σκουπιδιών στα Γιάννενα

σκουπίδια
11 Οκτωβρίου 2018 / 09:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Πιθανόν να χρειαστούν και τα κερκυραϊκά σκουπίδια για την τζενεράλε του εργοστασίου

ΑΘΗΝΑ. Νέα διϋπουργική σύσκεψη έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την συμμετοχή του δημάρχου και αντικείμενο το κερκυραϊκό πρόβλημα με τα σκουπίδια. Το ζήτημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις όσο περνάει ο καιρός, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται πλέον στην Κέρκυρα διαθέσιμος, νόμιμος αποδέκτης ενώ επείγει να μαζευτούν από τους δρόμους και τις πολλές αυθαίρετες χωματερές, χιλ. τόνοι σκουπιδιών.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι παραμένουν διχασμένοι. Οι μεν κατανοούν την ανάγκη της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας οι άλλοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για πλείστες όσες ανάλογες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, κυρίως τη νησιωτική. Στο μεταξύ εξαντλείται κάθε διαδικαστική δυνατότητα ώστε το συντομότερο δυνατόν να προκηρυχτεί η Μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη. Ως γνωστόν οι άνθρωποι του συλλόγου εκεί, αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι ο χώρος δεν επαρκεί ενώ δεν υφίσταται καν ο τελικός αποδέκτης του υπολείμματος της όποιας επεξεργασίας, καθιστώντας τη Μονάδα λειτουργικά ανάπηρη, εκτός αν στο μεταξύ χωροθετηθεί χωρίς αντιδράσεις κάπου αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, ενώπιον των κυβερνητικών αξιωματούχων τέθηκε και το ζήτημα της απελευθέρωσης του χώρου που αποκαλείται 4ο κύτταρο εφόσον αυτός προβλέπεται να αποδοθεί στη Μονάδα ενώ συνιστά και προαπαιτούμενο για την πολυθρύλητη αποκατάσταση των υπερκορεσμένων κυττάρων. Γι’ αυτήν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών, χρειάζεται υλικό κάλυψης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου της τάξης των 30, 40 χιλ. τόνων, η φύση του οποίου (σ.σ. χώμα ή σκουπίδια) θα προσδιορίζεται από τους αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους, που επιβάλλεται έτσι κι αλλιώς να υπάρξουν. Περισσότερο ή λιγότερο προσωρινά, πάντως φαίνεται να ωριμάζει η ικανοποίηση της ανάγκης μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας. Ίσως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθεί από την πρόβα τζενεράλε του εργοστασίου τα Γιάννενα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο και το τεστ προβλέπεται να γίνει σε συνθήκες κόρου και φόρτου δηλ. πάση δυνάμει. Ο μελετητής, που είναι ο ίδιος, της ίδιας εταιρείας και για την επικαιροποίηση της κερκυραϊκής μελέτης, λέγεται ότι δεν βλέπει με κακό μάτι την συμβολή των κερκυραϊκών σκουπιδιών στη διαμόρφωση συνθηκών πλήρους φόρτισης του εργοστασίου στα Γιάννενα. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για τη μεταφορά από την Κέρκυρα, κατ’ αρχάς 7 με 10 χιλ. τόνων σκουπιδιών. Το ζήτημα της μεταφοράς τους δια θαλάσσης άλλωστε έχει ήδη ρυθμιστεί νομοθετικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.