Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμαρχος Κέρκυρας: «Δεν πουλάμε τα μνημεία μας, ανακαλέστε»

ΕΤΑΔ
25 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:45

Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι θα πουλήσουμε και την ψυχή μας, αναφέρει χαρακτηριστικά

ο Κώστας Νικολούζος, σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχει ως θέμα την ένταξη μνημείων της Κέρκυρας στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου

Η επιστολή του Δημάρχου Κέρκυρας 

Κέρκυρα  25/9/2018
                                                                                           Α.Π. 43414

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης,
κ. Γιάννη Δραγασάκη

  τον Υπουργό Οικονομικών,
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,
κ. Μυρσίνη Ζορμπά

Κοιν. Γραφείο Πρωθυπουργού


Κύριοι Υπουργοί

Ανάστατη η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εμβληματικά μνημεία της Κέρκυρας έχουν ενταχθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία ανήκει «η διαχείριση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».
Πρόκειται για μνημεία της Κέρκυρας που αποτελούν  μέρος της ταυτότητάς της,  «σημαίες»  της κερκυραϊκής παράδοσης και ιστορίας,  και συνιστούν σημαντικό μέρος του εθνικού μας  πλούτου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κατάλογο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον  τοπικό τύπο περιλαμβάνεται – μεταξύ άλλων  – το Νέο Φρούριο, μέρος των οχυρώσεων της Κέρκυρας χάρη στις οποίες η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας εντάχθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, όμορα του κτιριακού  συγκροτήματος  του Μον Ρεπό για το οποίο ο κερκυραϊκός λαός έχει δώσει σκληρές μάχες. Περιλαμβάνονται,  επίσης, η μονή Βλαχερνών, το Μουσείο Αντιβουνιώτισας, η Ρολίνα και το μνημείο του Μενεκράτη. Παρέλκει να επιχειρηματολογήσουμε για την ιστορική σημασία τους.

Κύριοι Υπουργοί

Πέραν του αρνητικού πολιτικού φορτίου και συμβολισμού που φέρει  η ΕΤΑΔ, η αποκαλούμενη και «Υπερταμείο», ενδεχόμενη ένταξη κερκυραϊκών μνημείων σε αυτήν είναι προφανές ότι  θα έχει σοβαρές πρακτικές επιπτώσεις στη διαχείριση  των μνημείων. Αντιλαμβάνεστε ότι για μας αυτό δεν αποτελεί  καν αντικείμενο συζήτησης. 
Παρακαλώ, λοιπόν,  να μας ενημερώσετε τί ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο θέμα: εάν, πράγματι, έχουν ενταχθεί κερκυραϊκά μνημεία στην ΕΤΑΔ , για ποιο λόγο  και με ποιο στόχο.  Είναι προφανές ότι ένα  τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί ευθεία προσβολή στον κερκυραϊκό λαό και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όπως κι εσείς γνωρίζετε από τις συνεχείς επαφές μας, αγωνίζεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες (οικονομικές και θεσμικές)  να επιτελέσει το ρόλο της. Όμως, οι προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε προκειμένου να βγει η χώρα μας από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, δε σημαίνει – σε καμιά  περίπτωση – ότι πρέπει να  πουλήσουμε και την ψυχή μας.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας
Κώστας Νικολούζος


Επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή για το ίδιο θέμα έχει αποστείλει και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, ζητώντας τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων που ευρίσκονται στην επικράτεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αποτελεί πρόθεση ή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, να περιέλθουν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

Στην επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κοινοποιήθηκε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, αλλά και στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, ο Περιφερειάρχης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της ΠΙΝ, για την έλλειψη ενημέρωσης ή δημοσίου ή θεσμικού διαλόγου, ως προς τις υπουργικές αποφάσεις, για τη διάθεση χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Γαλιατσάτος στην επιστολή «όλα τα ακίνητα , αναγράφονται μόνο με τους ΚΑΕΚ, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ανίχνευση τους από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όποιους άλλους θεσμικούς παράγοντες θα είχαν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον κοινωνικής, πολιτικής, και νομικής αντίδρασης». Η επιστολή εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών στις 21 Σεπτεμβρίου.