Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο κενό το κάλεσμα της Περιφέρειας σε διάλογο για τη Λευκίμμη (video)

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
26 Ιουλίου 2018 / 12:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επάνοδο της Λευκίμμης στην κανονικότητα

Η πρόσκληση είχε αποσταλεί σε 35 περίπου συλλόγους, σωματεία και φορείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από τη νότια Κέρκυρα αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, με στόχο «να σπάσουν  τον αποκλεισμό  που τους επιβάλλουν κάποιοι, προσπαθώντας  να τους σύρουν στην αδιάλλακτη συμπεριφορά,  και να βγουν  και να πουν την άποψή τους, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου» όπως ανέφερε στην πρόσκληση-ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης.

Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου  Κέρκυρας Χρήστος Λαβράνος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Κερκυραίων Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA) Βασίλης  Καλούδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας (ΟΕΒΕΚ)  Κωνσταντίνος Κιτσάκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραϊτης , οι Αντιπεριφερειάρχες Διονύσης Στραβοράβδης και Αλέκος Μιχαλάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων όσο και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, υπογράμμισαν ότι η στάση αδιαλλαξίας ήταν αυτή που οδήγησε στην κατάσταση της αστυνομοκρατίας  στη Λευκίμμη.
Ο Θ. Γαλιατσάτος ανέφερε «Από την αρχή της κρίσης, το 2016, επιδιώξαμε την συνεννόηση με τους φορείς της περιοχής στο σύνολο τους. Τότε ήταν φορείς όπως η Κίνηση κατά του ΧΥΤΑ ή το Αλεύχιμον, που προδιέγραφαν μια προοδευτική συζήτηση. Υπάρχουν πολλά σημεία που δείχνουν ότι επιδιώκαμε την συνεργασία. Αντιμετωπίσαμε ένα είδος αδιαλλαξίας  που συνοδεύτηκε από συμπεριφορές που δεν τιμούν κανέναν. Προσβολές και απειλές σε πρόσωπα εκπορευόμενα από μερίδα ανθρώπων. Σημερα απέχουν. Και γεννάται το ερώτημα: τελικά το πρόβλημα που έχει η περιοχή πώς θα λυθεί; Με ποια διαδικασία δημοσίου διαλόγου; Με τον θεό; Πρέπει να βρεθεί κοινό σημείο για την επόμενη μέρα. Υπάρχει μια μειοψηφία που οδηγεί αυτή την συμπεριφορά και έχει επιβάλει ένα είδος τρομοκρατίας που αποκλείει την δυνατότητα σε πολίτες ψύχραιμους να μπουν σε διαδικασία διαλόγου»

Αναφορικά με τη Λευκίμμη ως καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην  Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης επισήμανε τέσσερα σημεία:

- Η Λευκίμμη (εγκατάσταση στα Μεσοράχια) αποτελεί το μοναδικό νόμιμο αποδέκτη που μπορεί να δεχθεί στερεά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δέματα. Αυτός ο χώρος θα λειτουργεί μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και του νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα

-  Ο συγκεκριμένος χώρος στα Μεσοράχια θα λειτουργεί τώρα ως προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων και αμέσως μετά  ως ΧΥΤΥ

-  Ο περιβαλλοντικός έλεγχος της εγκατάστασης στα Μεσοράχια μπορεί να πραγματοποιείται πέραν της αρμόδιας Δ/νσης της ΠΙΝ από έναν παράλληλο  μηχανισμό ελέγχου , όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου, προκειμένου να συμπληρώνει ή να επιβεβαιώνει  τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΙΝ (η μορφή του θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης)

-  Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αποκλιμακωθεί στο βαθμό που εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η ομαλή διαχειρίση των στερεών αποβλήτων

Έλεγχοι στα δέματα που αποθηκεύονται στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν έλεγχοι της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στο ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προσωρινή αδειοδότηση της Λευκίμμης. Πρότεινε δε, για λόγους αξιοπιστίας, να συγκροτηθεί και ανεξάρτητος φορέας που θα ελέγχει τα δεματοποιημένα απορρίμματα.   

Απαισιόδοξος ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος δήλωσε απαισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος: «Δεν φέραμε εμείς τα ΜΑΤ. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί τη βία. Αν οι συμπολίτες μας  επιτρέψουν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, αύριο θα φύγουν και τα ΜΑΤ».  



Ο δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αλλά και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορούν στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων με ανάκληση παλαιών και έγκριση νέων προτάσεων και ανάθεσης της ανακύκλωσης σε ιδιώτες. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα η εγκατάσταση στα Μεσοράχια  θα αδειοδοτηθεί κανονικά, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί η μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή του εργοστασίου.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Φορέων αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, ενώ ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων της εγκατάστασης στα Μεσοράχια, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των όσων τοποθετούνται εκεί και την όσο το δυνατόν αποκλιμάκωση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.

Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διαλόγου

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για συνεννόηση και δεν θα αποκλειστεί κανένας από το διάλογο με στόχο της αποκλιμάκωση της αστυνόμευσης και την αποκατάσταση της ασφάλειας και της κανονικότητας. «Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε.