Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Τι κάνει το Υπ. Πολιτισμού για τη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με αρχαιοφύλακες;

Φωτεινή Βάκη
16 Ιουνίου 2018 / 08:51

Ερώτηση της βουλευτή Κέρκυρας για τις ανάγκες στελέχωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με επιπλέον προσωπικό φύλαξης και για τη διενέργεια εκδηλώσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση σχετικά με τη «στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με προσωπικό φύλαξης αρχαιοτήτων» κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι κατά την τουριστική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία των επισκέψιμων χώρων του Παλαιού Φρουρίου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέρκυρας, λόγω μη επαρκούς στελέχωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας με προσωπικό φύλαξης.

Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το Αρχαιολογικό παραμένει κλειστό, παρόλο που οι εργασίες του σχετικού έργου ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2016 και ενώ προβλέφθηκαν τρεις θέσεις ημερήσιων φυλάκων αρχαιοτήτων και μία θέση νυχτοφύλακα με οκτάμηνες συμβάσεις.

Παράλληλα, στην Ερώτησή της η Φ. Βάκη σημειώνει ότι το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας έχει ελεύθερη είσοδο μετά τις 4 μ.μ., καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την πλήρωση όλων των βαρδιών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια σημαντικών εσόδων. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι παρόλο που έχουν αποσταλεί αιτήματα για την προσωρινή χρήση του χώρου, αυτά δεν έγιναν αποδεκτά, προσθέτοντας ότι, για να μπορέσει να καταστεί δυνατή η διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων πέραν του ωραρίου των ημερήσιων φυλάκων, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την απόδοση υπερωριακής αμοιβής.

Τέλος, τονίζεται πως το υπάρχον προσωπικό για την κάλυψη των φετινών εποχικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία όλων των επισκέψιμων χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, τα οποία χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση τη θερινή περίοδο, δεδομένου του όγκου τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Η Υπουργός ερωτάται
1) αν σχεδιάζεται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού φύλαξης αρχαιολογικών χώρων για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και
2) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του Παλαιού Φρουρίου, βάσει των νόμιμων προϋποθέσεων, για τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων.