ΤΕΕ: Μην καίτε τα σκουπίδια, όλοι μας καταναλώνουμε διοξίνες!

ΤΕΕ:  Μην καίτε τα σκουπίδια, όλοι μας καταναλώνουμε διοξίνες!

Εξαιτίας των πλαστικών και άλλων υλικών που εμπεριέχονται στα απορρίμματα, σχηματίζονται επικίνδυνες τοξικές ενώσεις, ενημερώνει το Παράρτημα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

13
Ιουνίου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τα συχνά και εναλαμβανόμενα περιστατικά καύσης σκουπιδιών, που μόνο συμπτώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν, το ΤΕΕ υπενθυμίζει τις βλαβερές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων:

Ειδικότερα το ΤΕΕ αναφέρει 

Η ανεξέλεγκτη καύση συσσωρευμένων όγκων απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και γενικευμένη περιβαλλοντική βλάβη.
 
Εξαιτίας των σημαντικών ποσοτήτων πλαστικών αλλά και άλλων υλικών που εμπεριέχονται στα απορρίμματα, οι τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται περιέχουν χλώριο. Η πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο χημική οικογένεια τέτοιων ενώσεων είναι οι διοξίνες.
 
Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, οι ουσίες αυτές διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας τον αέρα, στη συνέχεια επικάθονται στο έδαφος ή στους φυτικούς οργανισμούς, οι οποίοι καταναλώνονται από τους ζωικούς και καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.
 
Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις, εξαιρετικά ανθεκτικές στη βιολογική τους αποδόμηση, με αποτέλεσμα να βιοσυσσωρεύονται. Δηλαδή δεν μπορούν να μεταβολιστούν ή να αποβληθούν από τον οργανισμό, αλλά αποθηκεύονται στο λίπος των ζωικών οργανισμών, πολλαπλασιάζονται και συνεχώς αθροίζονται προκαλώντας χρόνια δηλητηρίαση.
 
Οι επιπτώσεις των διοξινών είναι σοβαρές και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη, ηπατικές βλάβες, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, δερματικές παθήσεις, βλάβες στα έμβρυα κ.α. Το ποσοστό βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, αλλά ιδίως από το είδος της διοξίνης.
 
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, πρέπει να τονιστεί ότι,  ιδιαίτερα  κατά την  καλοκαιρινή περίοδο, η καύση των απορριμμάτων με τα εύφλεκτα υλικά που εμπεριέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν μη ελεγχόμενες πυρκαγιές με τον κίνδυνο της εξάπλωσης τους.
 
Στο πλαίσιο του ρόλου του ΤΕΕ για την ενημέρωση της κοινωνίας, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην καταφεύγουν στην ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων για κανένα λόγο, καθότι προκαλούν βλάβες που πιθανότατα είναι μη αναστρέψιμες για τη υγεία μας και για το περιβάλλον.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ