Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέχρι το τέλος του χρόνου το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο!

Γαρίτσα
13 Μαρτίου 2018 / 19:31
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Κι εκεί που ο φάκελος είχε μια τάση να πηγαινοέρχεται Αθήνα - Κέρκυρα, η χθεσινή σύσκεψη έκοψε την Γόρδιο δεσμό, αποκαθιστώντας την πραγματικότητα για τη φυσιογνωμία του κερκυραϊκού, παραλιακού μετώπου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Με την ελπίδα ότι διανύεται το τελευταίο στάδιο της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στον Δήμο, επέστρεψαν από τον Πειραιά, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ. Συμμετείχαν στην σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με αντικείμενο τον μέχρι στιγμής έλεγχο της διαδικασίας και τον καθορισμό του τελικού χρονοδιαγράμματος. Φαίνεται πως το λυκαυγές του 2019 μπορεί και να βρει την υπόθεση τελειωμένη. 
Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο Πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης, καθώς και οι βουλευτές Κώστας Παυλίδης και Φωτεινή Βάκη. 
 
Το γραφειοκρατικό αγκάθι
 
Σύμφωνα με τον Κ. Παυλίδη, η μέχρι στιγμής καθυστέρηση και ενώ έχει προ μηνών συναινέσει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την σχετική εισήγηση του ΟΛΚΕ, στον αποχαρακτηρισμό, οφείλεται στην ανάγκη διευκρίνησης των ορίων αιγιαλού και παραλίας, κάτι που έκανε τον φάκελο να πηγαινοέρχεται Αθήνα - Κέρκυρα. Τελικώς αυτό το γραφειοκρατικό αγκάθι φαίνεται να βγήκε εφόσον το κερκυραϊκό μέτωπο δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να πρέπει να σημειωθούν οι δυο παράλιες ζώνες. Το μουράγιο του μετώπου είναι το όριό του. Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε τα πέντε συναρμόδια υπουργεία να γίνουν επιτέλους οι αποδέκτες του περιώνυμου φακέλου. Στην πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί ο αποχαρακτηρισμός του παραλιακού μετώπου ως λιμενικής ζώνης (σ.σ. κάτι που περιγράφεται σαφώς από το 2009 και στο νομοθετικά επικυρωμένο μάστερ πλαν του ΟΛΚΕ). Αυτό θεωρείται ότι μπορεί να γίνει το αργότερο έως το καλοκαίρι ώστε στην συνέχεια η παραχώρηση στον Δήμο να πάρει την άγουσα για τη Βουλή. Σύμφωνα με τον βουλευτή, κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να συμβεί εντός του 2018.
 
Το λιμάνι του ΝΑΟΚ
 
Τούτων δοθέντων, η πρώτη εκκρεμότητα που θα πρέπει να ικανοποιήσει ο δήμος, έχει να κάνει με τον ΝΑΟΚ. Ειδικότερα με τη λειτουργία του κυματοθραύστη ως προβλήτα ελλιμενισμού θαλαμηγών σκαφών. Στο πρόσφατο παρελθόν ο δήμαρχος είχε διατυπώσει σκέψεις για την σύνταξη μιας Προγραμματικής σύμβασης με το σωματείο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η λειτουργία του χώρου ως λιμάνι όσο και οι πόροι του ιστορικού σωματείο από αυτό.
 
Ο ΟΛΚΕ θα φτιάξει και το ρέστο
 
Η καταλυτική εμπλοκή του αντιπεριφερειάρχη Σ. Τσούκα στο έργο, δημιουργεί τις καλύτερες προυποθέσεις για την ολοκλήρωση εντός των συμβατικών χρονικών δεσμεύσεων της αποκατάστασης του μετώπου και του πεζοδρομίου στα κουρτελάτσα της Γαρίτσας. Η εξελισσόμενη εργολαβία ορίζεται έως την στροφή, απέναντι από το πρ. εργοστάσιο του Δεσύλα. Τα καλά νέα στην περίπτωση, είναι η συμφωνία της Περιφέρειας με τον ΟΛΚΕ, να είναι αυτός που θα χρηματοδοτήσει και θα εποπτεύσει την εργολαβία για την αποκατάσταση και το υπολοίπου τμήματος, μέχρι τον Ανεμόμυλο, αποκαθιστώντας εντέλει και μετά από χρόνια την καθαγιασμένη από τον κερκυραϊκό περίπατο (σ.σ. περιγραφή που ανήκει στον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αύγουστο Σορδίνα) ειδυλλιακή, παραλιακή λεωφόρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.