Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπό διωγμό η Γενική Αεροπορία από τα αεροδρόμια της Fraport

Δημήτρης Ρούσσος
17 Φεβρουαρίου 2018 / 18:45

Δεν είναι απίθανο να δούμε το αεροπλάνο της Αερολέσχης Κέρκυρας να μετακομίζει στα Γιάννενα και η καλοκαιρινή κίνηση των μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων να μειώνεται αισθητά.

Έχει δημοσιευτεί εδώ και αρκετό καιρό το νέο τιμολόγιο που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Απρίλη για τα τέλη προσγείωσης και παραμονής των αεροσκαφών που επισκέπτονται το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και είναι αναρτημένο στην σχετική ιστοσελίδα της Fraport.
Είναι αξιοπερίεργο ότι σε αντίθεση με την πρακτική της εταιρείας να εκδίδει Δελτία Τύπου για την παραμικρή παρέμβαση στα αεροδρόμια, εδώ δεν υπήρξε καμία απολύτως ανακοίνωση. Γιατί άραγε; Μα αν δει κάποιος τα νέα τιμολόγια θα καταλάβει αμέσως!

Οι αυξήσεις είναι υπέρογκες, για δε την γενική αεροπορία φτάνουν στα όρια του  απαγορευτικού. Στην πρώτη κιόλας σειρά του τιμοκαταλόγου είναι το τέλος  προσγείωσης, που αφορά τα μικρά μονοκινητήρια ιδιωτικά α/φ, τα οποία μέχρι τις 10 Απριλίου 2017, πριν την παραχώρηση δηλαδή, πλήρωναν 2 περίπου ευρώ, από τις 11 Απριλίου 2017 όταν ανέλαβε η Fraport αυτό έγινε 50 ευρώ και από 1 Απριλίου 2018 θα γίνει 100 ευρώ. Τεράστιο ποσοστό αύξησης, αντίστοιχο και στις υπόλοιπες χρεώσεις που γίνονται ανάλογα με το βάρος του α/φ.
Εκτός από το τέλος προσγείωσης, υπάρχει και τέλος στάθμευσης που για τα μέν μεγάλα α.φ είναι δωρεάν μέχρι 5 ώρες,- που για την πλειοψηφία των εμπορικών πτήσεων αυτό ισχύει- για τα μικρά όμως ιδιωτικά υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση και με τα περσινά τιμολόγια της Fraport.

Τι δείχνει αυτό; μα, ξεκάθαρα αποτρέπει τα ιδιωτικά α/φ να προσεγγίσουν την Κέρκυρα, γιατί σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο μέσος κερκυραίος, δεν είναι όλοι εμίρηδες και κροίσοι, όσοι επιλέγουν να έρθουν στην Κέρκυρα με ιδιωτικό α/φ.  
Βεβαίως και η πλειοψηφία είναι ευκατάστατοι, αλλά  δεν πετάνε τα λεφτά τους χωρίς λόγο. Δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα επιλέξουν άλλο αεροδρόμιο, όπως στα Γιάννενα, που έχουν χαμηλή χρέωση και πλέον διαθέτουν και καύσιμα, ώστε να ανεφοδιαστούν  και να περάσουν 1-2 μέρες εκεί, αντί να έρθουν στην «ακριβή» Κέρκυρα. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε το αεροπλάνο της Αερολέσχης Κέρκυρας να μετακομίζει στα Γιάννενα και  η καλοκαιρινή κίνηση των μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων να μειώνεται αισθητά!

Πριν την παραχώρηση των α/δ, ο Τύπος είχε εστιάσει στην αύξηση ή μη, του τέλους ΤΕΑΑ, του λεγόμενου «σπατόσημου», που πληρώνουν οι αναχωρούντες επιβάτες και απέφυγαν να δώσουν σημασία στα υπόλοιπα τέλη και χρεώσεις. Γιατί ? μα, αυτά σύμφωνα με τη σύμβαση είναι ελεύθερα να τα διαμορφώσει όπως θέλει η Fraport. Έτσι, και ενώ για το ΤΕΑΑ έχει δοθεί μεγάλο βάρος και περιγράφονται αναλυτικά οι επιτρεπόμενες χρεώσεις σε βάθος 10ετίας,  τα υπόλοιπα τέλη, χρεώσεις και ενοίκια, που διαμορφώνουν τις τιμές των εισιτηρίων είναι ελεύθερα να αυξηθούν χωρίς όριο και το αποτέλεσμα φαίνεται ήδη!!
 

Δημήτρης Ρούσσος
Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας