Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μυστικός γάμος» από την Pop-up Opera

Pop-up Opera
04 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την δίπρακτη κωμική όπερα Il matrimonio segreto (O μυστικός γάμος) του Domenico Cimarosa (1749-1801) μας παρουσίασε η Pop-up Opera, σε μια εκδήλωση

που διοργάνωσε το ίδρυμα Corfu Arts Foundation, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στην Ιόνιο Ακαδημία. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Derek Johns, ενώ σκοπός ήταν η ενίσχυση του «Χαμόγελου του παιδιού».

Η όπερα Il matrimonio segreto έκανε πρεμιέρα το 1792 στη Βιέννη. Αν και ο Cimarosa έγραψε πάνω από 80 όπερες συνολικά, αυτή θεωρείται η πλέον επιτυχημένη του. Έτσι, μέχρι και σήμερα κατέχει μια θέση στα προγράμματα πολλών μεγάλων οπερατικών σκηνών διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός πως έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες. Το λιμπρέτο ανήκει στον Giovanni Bertati, ο οποίος εμπνεύστηκε από την κωμωδία The clandenstine marriage (1766) των Άγγλων George Colman και David Garrick.

Στην κυριακάτικη παράσταση αρκετές ήταν οι επιτυχημένες σύγχρονες «χιουμοριστικές πινελιές», αν και υπήρξαν σημεία που τόσο σκηνοθετικά, όσο και ως προς την «ελευθερία» στη μετάφραση των προβαλλόμενων κειμένων, ίσως να υπερέβησαν τα δέοντα.  Από την πλευρά τους, άπαντες οι ερμηνευτές άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό, ιδίως για τις ικανότητές τους στην υποκριτική. Φωνητικά ξεχώρισαν η σοπράνο Chiara Vinci, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Carolina, αλλά και η σοπράνο Heather Caddick, ως Elisetta. Τις πλαισίωσαν ο τενόρος Peter Kirk (ως Paolino), o βαρύτονος Peter Willcock (ως Geronimo), ο βαρύτονος Tom Asher (ως κόμης Robinson), καθώς και η μέτζο σοπράνο Vivien Conacher (ως Fidalma). Η μουσική διεύθυνση και η πιανιστική συνοδεία άνηκαν στην Berrak Dyer, ενώ τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Max Hoehn και τα κοστούμια η Fiona Rigler.