Σάββατο 30.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πράσινο φως» σε δύο ξενοδοχεία της Κέρκυρας για υποδοχή προσφύγων

Πρόσφυγες
11 Nov 2019 / 16:22

Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη προς τους Βουλευτές του για το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό» - Οι πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός - Τι γίνεται με την Κέρκυρα - Οδεύουν προς Ζάκυνθο 390 πρόσφυγες

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δύο είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες στην Κέρκυρα, που κατέθεσαν προσφορά και έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες / μετανάστες, όταν αυτοί θα προωθηθούν στο νησί.

Μπορεί προς το παρόν η υπόθεση του καταμερισμού των χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην χώρα μας να μην έχει «ακουμπήσει» την Κέρκυρα και το Ιόνιο γενικότερα, θεωρείται ωστόσο, απλώς θέμα χρόνου αυτό να συμβεί, σύμφωνα και με τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ένας αριθμός 120 ατόμων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πατήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα επί κερκυραϊκού εδάφους, καθώς τα άτομα αυτά θα μοιραστούν εξ ημισίας στα δύο ξενοδοχεία, που συμμετείχαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το project Μητσοτάκη και οι «συστάσεις» προς τους Βουλευτές της ΝΔ

Γεγονός είναι ότι στο νησί των Φαιάκων υπάρχει μια παρασκηνιακή προσπάθεια απεμπλοκής του από το συνολικό project Μητσοτάκη για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές. Αυτό, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένης της ειλημμένης απόφασης του Πρωθυπουργού να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις ή και «ήξεις-αφήξεις» τον σχεδιασμό του.

Σ' αυτό το πνεύμα, άλλωστε, ήταν και η άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Καβούρι, το περασμένο Σάββατο, με τον Πρωθυπουργό ουσιαστικά να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι απαιτεί την πλήρη στήριξη των Βουλευτών του κόμματός του στο «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό».

Διότι είναι αρκετές οι φωνές που ακούγονται από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προσπαθούν ν' αποκομίσουν το καλύτερο δυνατό όφελος για τις εκλογικές τους Περιφέρειες ευελπιστώντας ότι το project Μητσοτάκη περί καταμερισμού των αιτούντων άσυλο θα τους «αγγίξει» όσο το δυνατόν λιγότερο...

Οι προβληματισμοί που έχουν εκφραστεί είναι -σε πολλές περιπτώσεις, όπως και σ' αυτήν  της Κέρκυρας- έντονοι και ενίοτε ενισχύονται και από μια σειρά επιχειρημάτων, τα οποία ακούγονται -τουλάχιστον- λογικά...

Οι τρεις άξονες του Στέφανου Γκίκα

Όπως για παράδειγμα, όλα όσα έχει υποστηρίξει -και- δημοσίως ο κυβερνητικός Βουλευτής στην Κέρκυρα, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος λίγο-πολύ έχει υπογραμμίσει ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων η Κέρκυρα θα μπορούσε ακόμα και να εξαιρεθεί πλήρως από το συγκεκριμένο σχέδιο καταμερισμού των προσφύγων / μεταναστών, που προέρχονται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Πού έχει εστιάσει ο κος Γκίκας; Σε τρεις άξονες...

Α. Στην Κέρκυρα ζουν περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι προερχόμενοι από την γειτονική Αλβανία, ως εκ τούτου υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του νησιού που δεν θεωρείται αμιγώς ελληνικό. Ένα επιχείρημα που ενισχύεται και από την γεωπολιτική θέση της Κέρκυρας, η οποία αποτελεί το δυτικό σύνορο της χώρας, με τα Διαπόντια νησιά και την εξαιρετικά μικρή απόσταση που την χωρίζει από την Αλβανία.

Β. Ενδεχόμενη έντονη παρουσία μεταναστών / προσφύγων στην Κέρκυρα, δεδομένης της κοντινής απόστασης από την Ιταλία (μόλις 48 μίλια), θα μπορούσε να λειτουργήσει ενθαρρυντικά στην δημιουργία παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Η Κέρκυρα αποτελεί, αναμφίβολα, πύλη εισόδου-εξόδου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους διακινητές και τους μετανάστες.

Γ. Η έντονη τουριστική κίνηση που παρατηρείται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει ανεξέλεγκτη εισροή παράνομων μεταναστών δια μέσω θαλάσσης. Κι αυτό διότι με τον πολύ μεγάλο αριθμό θαλασσίων σκαφών αναψυχής που επισκέπτεται κάθε χρόνο την Κέρκυρα, δεν θα ήταν πλέον καθόλου εύκολο να ελεγχθούν τυχόν διακινητές και κυκλώματα που θα επιχειρούσαν να δράσουν κατ' αυτόν τον τρόπο επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Ο Στέφανος Γκίκας, εξάλλου, δεν είναι ο μόνος που έχει εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την εμπλοκή -και- της Κέρκυρας στο project καταμερισμού των προσφύγων / μεταναστών, καθώς και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, έχει εξ αρχής τοποθετηθεί -και με δηλώσεις της στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-  κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Με την «γραμμή» να λέει πως έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα μέρος σαν την Κέρκυρα έστω να φιλοξενήσει ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ και όχι οικονομικούς μετανάστες. Πληροφορίες, βέβαια, κάνουν ήδη λόγο για 390 πρόσφυγες / μετανάστες, οι οποίοι θα πάρουν τον δρόμο προς την Ζάκυνθο. Άρα θα πρέπει ν' αναμένεται σιγά-σιγά και η ώρα της Κέρκυρας...

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει δίχως πισωγυρίσματα σ' αυτά που έχει σχεδιάσει για το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό». Ενδεικτική είναι η κουβέντα του, το περασμένο Σάββατο, προς τους Βουλευτές του, στο Καβούρι, με θέα τη θάλασσα... 

«...Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά.  Είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι...

Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε ό,τι αφορά την Κέρκυρα, μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, προβληματισμοί, (ήπιες μέχρι τώρα) αντιδράσεις, αλλά και επαφές (σ.σ. τις προσεχείς μέρες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν για το θέμα ο Στέφανος Γκίκας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης), θα πρέπει ωστόσο, να θεωρείται δεδομένο ότι δεν είναι πλέον μακριά η ώρα που το νησί των Φαιάκων θα πρέπει να υποδεχθεί τον αριθμό προσφύγων / μεταναστών, που του αναλογεί.