Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία θρησκευτικής μουσικής από την Χορωδία Κέρκυρας

Χορωδία Κερκύρας
08 Απριλίου 2017 / 23:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για δεύτερη συνεχή χρονιά φιλοξενήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας η πασχαλινή συναυλία της Χορωδίας Κερκύρας,

με έργα θρησκευτικής μουσικής. Η εκδήλωση, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου υπό τη μουσική διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου.

Αμέσως μετά τον σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Χορωδίας Κέρκυρας, Τάκη Μεταλληνό, το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με την Παιδική Χορωδία να ερμηνεύει τα Κάλαντα του Λαζάρου από την κερκυραϊκή ύπαιθρο, καθώς και το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος. Ακολούθησαν έργα του ευρύτερου φάσματος της θρησκευτικής μουσικής, που περιλάμβαναν από βυζαντινές υμνωδίες, έως το Ave verum corpus του Wolfgang Amadeus Mozart αλλά και αποσπάσματα από το Stabat mater του Giovanni Batista Pergolesi. Στη συνέχεια ήταν η σειρά της Χορωδίας Αγοριών, με το Vois sur ton chemin, από την ταινία Les choristes.

Αμέσως μετά το πρόγραμμα επανήλθε σε πιο αυστηρό εκκλησιαστικό πλαίσιο, η νεοσύστατη Χορωδία Γυναικών (στην δεύτερη εμφάνισή της), η οποία ολοκλήρωσε το δικό της σκέλος με τον πάντοτε καθηλωτικό ύμνο Αγνή Παρθένε (Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε). Η συναυλία έκλεισε και με τα τρία αυτά χορωδιακά σχήματα να ψέλνουν από κοινού τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όπως αποδίδονται στην Κέρκυρα και έχουν καταγραφεί από τον Ευστάθιο Μακρή, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Την διδασκαλία και φωνητική προετοιμασία των τριών χορωδιακών συνόλων επιμελήθηκαν οι Χριστίνα Μεταλληνού, Ολιάνα Μονόπωλη, Αντωνία Νταλανίκα και Αγγελική Παναγιώτου, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Έλλη Γλαρού.
Εξάλλου, το Σάββατο 8 Απριλίου, τα Τμήματα Προετοιμασίας Ι & ΙΙ της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας τραγούδησαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, σε διάφορα κεντρικά σημεία της Πόλης της Κέρκυρας.