Τετάρτη 08.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 13ο Φεστιβάλ της Ένωσης Χορωδιών & τα 70 χρόνια της "Καντάδας" (photos)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ
02 Δεκεμβρίου 2024 / 10:27
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Τα τοπικά χορωδιακά σύνολα βρέθηκαν στο προσκήνιο σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες

Φεστιβάλ Χορωδιών

Η πρώτη εξ αυτών ήταν το 13ο Φεστιβάλ της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας το τριήμερο 28-29-30 Νοεμβρίου. Στις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, το οποίο προλόγισε η δημοσιογράφος Ηρώ Λέλα, συμμετείχαν συνολικά περί τις 30 χορωδίες, με εκατοντάδες χορωδούς, τόσο από την πόλη, όσο και από την ύπαιθρο της Κέρκυρας, αλλά και μία χορωδία από το Αίγιο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης (Πέμπτη 28 Νοεμβρίου) εμφανίστηκαν κατά σειρά η Παιδική Χορωδία Δήμου Κερκυραίων, το Τμήμα Παραδοσιακών Τραγουδιών “Μουσικές Ρίζες” του Πολιτιστικού Συλλόγου “Κορυφώ”, το Παραδοσιακό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων, το Πολυφωνικό Τμήμα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου "Ο Άη Μαθιάς", η Χορωδία της Λέσχης Οικολογίας, ο Μουσικός Όμιλος Βαλανειού “Το Κόρο”, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιόπης, η Χορωδία Γιαννάδων, η Μικτή Χορωδία του Καλλιτεχνικού Σύλλογος “Ο Άη Μαθιάς” και η Χορωδία Καναλίων “Γεράσιμος Λαβράνος”.

Τη δεύτερη ημέρα (Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου) τη σκυτάλη πήραν τα χορωδιακά σύνολα "Cantiamo a Capella" και "Il Canto", η Χορωδία Καβαδάδων, η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων, η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβαλλουρίου, η Χορωδία "Cantores Solis", η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ματθαίου, η Χορωδία "Covertura", η Χορωδία Βελονάδων και η Μεικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χλωμού “Θωμάς Παλαιολόγος”.

Τη τρίτη και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ (Σάββατο 30 Νοεμβρίου) σειράν είχαν η Χορωδία Γαρίτσας “Το Άλσος”, η Χορωδία Νυμφών, η Γυναικεία Χορωδία “Κορυφώ”, η Χορωδία Περίθειας – Λουτσών, η Χορωδία Ευρωπούλων “Ιωάννης Καποδίστριας”, η Χορωδία Καρουσάδων “Ντίνος Θεοτόκης”, η Γυναικεία Χορωδία “Άγιος Σπυρίδων”, η Χορωδία Αιγίου και, τέλος, η Γυναικεία Χορωδία Κέρκυρας.

Φέτος το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην Κύπρο, με αφορμή τη "μαύρη" επέτειο της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή στο νησί, όπως τόνισε στον χαιρετισμό της και η Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών, Χρυσούλα Τόμπρου. Γι' αυτόν τον λόγο, το συναυλιακό μέρος του Φεστιβάλ έκλεισε με τα μέλη έξι χορωδιών από την Κέρκυρα μαζί με εκείνα της Χορωδίας Αιγίου, να τραγουδούν από κοινού το "Χρυσοπράσινο φύλλο" του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώνοντάς το στην Μεγαλόνησο.

70 χρόνια "Καντάδα"

Η δεύτερη χορωδιακή εκδήλωση των ημερών είχε επετειακό χαρακτήρα. Ο λόγος για την εορταστική συναυλία της Κερκυραϊκής Καντάδας & Μαντολινάτας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (το 1954) και τη συνεχή έκτοτε συμμετοχή του στα δρώμενα γύρω από το παραδοσιακό επτανησιακό τραγούδι.

 

Στην κυριακάτικη συναυλία, την Κερκυραϊκή Καντάδα & Μαντολινάτα διηύθυνε ο μαέστρος της Απόστολος Βαλσαμάς, με τη συνοδεία της Ρίτας Γουδέλη στο πιάνο, ενώ ως σολίστ συνέπραξε η υψίφωνος Έλλη Καρύδη. Στην επετειακή αυτή εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας με την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής (διεύθυνση: Γιώργος Άνθης), ο Καλλιτεχνικός Όμιλος "Λαοδάμας" και η Σχολή Χορού "Χοροκίνηση". Το παρών έδωσαν επίσης και πρόσωπα που συνδέθηκαν με την Κερκυραϊκή Καντάδα & Μαντολινάτα, όπως η Ροζίνα Ανεμογιάννη και ο Φώτης Αργυρός, αλλά και ο μαέστρος Σπύρος Προσωπάρης διευθύνοντας το δικό του τραγούδι "Στην Κέρκυρα σαν πας". Η εκδήλωση συμπληρώθηκε από τη σκηνοθετική παρέμβαση του Πέτρου Γάλλια, ενώ προλόγισε η δημοσιογράφος Ηρώ Λέλα.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».