Η περίπτωση του ωδείου Σαντορίνης ας αποτελέσει καμπανάκι αφύπνισης
Ας μη δούμε κι εδώ ανάλογα φαινόμενα λόγω υπερτουρισμού
Πέραν των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στη καθημερινότητα, ο υπερτουρισμός στη χώρα μας προκαλεί πλέον κι άλλα ανησυχητικότατα ζητήματα. Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και οι συχνά παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών για μακροχρόνια μίσθωση, δεν δημιουργούν πια πρόβλημα εύρεσης στέγης μόνο σε φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, αλλά απειλούν και τους ίδιους του Φορείς.
Αφορμή για την αναφορά αυτή αποτελούν οι αλγεινές εντυπώσεις που προέκυψαν από την πρόσφατη ανακοίνωση διακοπής λειτουργίας (ελπίζουμε όχι μόνιμης) του Παραρτήματος Θήρας του Εθνικού Ωδείου. Αιτία, το ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγαζόταν το ωδείο (το οποίο λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια) αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί ως οίκημα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφήνοντας έτσι το ίδρυμα και τους περίπου 100 μαθητές του χωρίς στέγη, δεδομένου και του γεγονότος ότι η αυξημένη ζήτηση τουριστικών καταλυμάτων στο νησί της Σαντορίνης, έως τώρα δεν επέτρεψε την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου για μεταστέγαση.
Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη τοπική κοινωνία, ενώ για το θέμα πήρε θέση και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, στη σχετική ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του “Ορφείου” [σ.σ.: αναφέρεται ότι το κτίριο όπου στεγαζόταν το Ωδείο αυτό στην οδ. Ασκληπιού, θα μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης] στην Αθήνα σαν συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο».
Τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν παρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα καθ’ ημάς, καθώς και στην Κέρκυρα παρατηρείται ανάλογη μονοδιάστατη και υπέρμετρη προώθηση του «τουριστικού προϊόντος» [sic]. Τέτοια φαινόμενα απειλούν να προστεθούν στα ήδη υπαρκτά χρόνια στεγαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν (για άλλους λόγους, προς το παρόν) αντίστοιχοι Φορείς. Εντελώς ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε ότι το Ωδείο Κέρκυρας, που φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια από την ίδρυσή του, όντας το δεύτερο παλαιότερο εν λειτουργία στην Ελλάδα, δεν διαθέτει δικό του κτίριο, ενώ γνωστά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το κτιριακό και το Ιόνιο Ωδείο στο οίκημα που επίσης ενοικιάζει. Άλλωστε, ακόμη και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο υφίστανται αρκετά στεγαστικά ζητήματα.
Εν κατακλείδι, τέτοιες καταστάσεις απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία -τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, όσο και τοπικής Αυτοδιοίκησης- ώστε τουλάχιστον Φορείς και Σωματεία του χώρου της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, να μην καθίστανται έρμαια στις διαθέσεις κάθε ιδιώτη ιδιοκτήτη ακινήτου που εν μία νυκτί μετατρέπεται σε …τουριστικό επιχειρηματία.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».