Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Χορωδία Άγιος Σπυρίδων στην Κρήτη, ερμηνεύοντας Μ. Θεοδωράκη

ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
03 Σεπτεμβρίου 2024 / 09:37
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τμήμα της Χορωδίας "Άγιος Σπυρίδων" βρέθηκε στην Κρήτη, από τη σύσταση του σωματείου το 2023.

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, η Παιδική - Νεανική Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" βρέθηκε στην Κρήτη, όπου και πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της, Χριστίνας Καλλιαρίδου.

Στην πρώτη εξ αυτών, το πρωί της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου στον Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Χανίων, η Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" ερμήνευσε a capella τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την οποία μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης (κυκλοφόρησε το 1984, με υπότιτλο "Missa Greca"). Soloists ήταν οι Δέσποινα Αλέξη, Ευαγγελία Λυρίτη και Ιωσήφ Καποδίστριας, ενώ τα κείμενα εκφώνησε ο Πρόεδρος του σωματείου, Ευστάθιος Μακρής. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο "Άγγελοι στον δρόμο του Αρχάγγελου" και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Μίκης Θεοδωράκης - Χανιά 2024", το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι η Παιδική - Νεανική Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" είχε παρουσιάσει το ίδιο έργο και στη γενέτειρα του Μίκη Θεοδωράκη, την Χίο, τον περασμένο Απρίλιο.

Το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, η Παιδική - Νεανική Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" συμμετείχε στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη (στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, σε ηλικία 96 ετών), ερμηνεύοντας επίσης a capella τα έργα του "Μετά των Αγίων" (από την "Ακολουθία εις κεκοιμημένους"), "Αιωνία η μνήμη" και "Σε πότισα ροδόσταμο" (ποίηση Νίκου Γκάτσου), σε επεξεργασία Ευστάθιου Μακρή. Soloists ήταν η Δέσποινα Αλέξη και η Ευαγγελία Λυρίτη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τμήμα της Χορωδίας "Άγιος Σπυρίδων" βρέθηκε στην Κρήτη, από τη σύσταση του σωματείου το 2023.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».