Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Cinemagic: Η συναυλία της μπαντίνας της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Παλαιά Φιλαρμονική
13 Μαρτίου 2017 / 12:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική ήταν η συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά),

που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο την Κυριακή 12 Μαρτίου, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη.

Η μπαντίνα της Παλαιάς Φιλαρμονικής επέδειξε για μία ακόμη φορά τα πολύ καλά στοιχεία που την διακρίνουν και άνοιξε το πρόγραμμα της σαββατιάτικης συναυλίας με δύο επιλογές έργων από παιδικές ταινίες. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν μια διασκευή διαφόρων γνωστών μουσικών θεμάτων ταινιών κινουμένων σχεδίων σε ρυθμούς εμβατηρίου από τον Σπύρο Προσωπάρη, ενώ η δεύτερη μια Φαντασία του James Curnow βασισμένη σε έργα σπουδαίων μουσουργών που κατά καιρούς επένδυσαν τις ταινίες του Walt Disney.

Ακολούθως, ήταν οι σειρά των δύο νεαρών μουσικών που διακρίθηκαν φέτος στον καθιερωμένο εσωτερικό διαγωνισμό της Παλαιάς Φιλαρμονικής, ο οποίος πραγματοποιείται στη μνήμη του Σπύρου Μοντσενίγου. Ο λόγος για τις Μελίνα Μέριανου (κλαρινέτο) και Ανδριάννα Μάλλιου (φλάουτο), που εμφανίστηκαν ως soloist στην πόλκα Pie in the face και στο Cinema Paradiso, αντίστοιχα. Μεσολάβησε το απαιτητικό soundtrack από την ταινία Τα χρονικά της Νάρνια. Το α΄ μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με το March of the resistance του John Williams από την ταινία Star wars, καθώς και μια επιλογή του Johan de Meij με αποσπάσματα από soundtracks του Ennio Morricone για γνωστά westerns.

Το β΄ μέρος ξεκίνησε και πάλι σε ρυθμούς εμβατηρίου, αυτή τη φορά με μια διασκευή θεμάτων από τη μουσική της ταινίας Οι πειρατές της Καραϊβικής, του Klaus Badelt. Ακολούθησαν το Tomorrow από το musical Annie, με soloist στο τραγούδι τη Μαρία Μονόπωλη, καθώς και αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας Τιτανικός, με soloists στα κρουστά τους Θοδωρή Κοσκινά, Σωκράτη Τρουπτσίδη, Νίκο Γραμμένο, Νίνα Λαβράνου, Σπύρο Κατσούρη, Ευάγγελο Φαϊτά, Νίκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Κρεμόνα. Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες συνθέτες, αρχής γενομένης από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τη μουσική του για την ταινία 1492: The conquest of paradise, για να ακολουθήσουν αποσπάσματα από τα πολύ γνωστά τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη.

Το κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια διασκευή του Χορού του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη για δύο ξυλόφωνα και μπάντα, με soloists τις Νεφέλη Σούκερα και Γεωργία Κωνσταντινίδου, καθώς και μια επιλογή του Σπύρου Προσωπάρη εκ της κινηματογραφικής μουσικής που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ανάλογο ήταν και το bis της βραδιάς. Στο τέλος της, τόσο ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, όσο και ο αρχιμουσικός της, δεν παρέλειψαν να τονίσουν και να επαινέσουν τον κόπο των 120 περίπου -νεαρών, ως επί το πλείστον- μουσικών της μπαντίνας, αλλά και υπόλοιπων συντελεστών της συναυλίας, προκειμένου να μπορέσει να παρουσιαστεί αυτό το αποτέλεσμα.