Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραδιές αφιερωμένες στον Θ. Μικρούτσικο και στην όπερα

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ"
18 Ιουλίου 2024 / 13:45
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Συνέντευξη Τύπου για τις δύο επικείμενες συναυλίες της Φ.Ε. "Μάντζαρος".

Συνέντευξη Τύπου για τις δύο επόμενες συναυλίες της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος" δόθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του κτιρίου της. Εκεί, στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μίλησαν ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος", κ. Ιωάννης Τριβιζάς, καθώς και ο αρχιμουσικός της, κ. Σωκράτης Άνθης.

Κατ’ αρχάς, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής παρουσίασε τις δύο εκδηλώσεις καθώς και τους συντελεστές τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αμφότερες θα ικανοποιήσουν το φιλόμουσο κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη εξ αυτών θα είναι μια συναυλία-αφιέρωμα στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, υπό τον τίτλο "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Θα λάβει χώρα την Δευτέρα 29 Ιουλίου και ώρα 21.00, έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Σε αυτή τη συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Άνθη, με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" θα συμπράξουν δύο σημαντικοί ερμηνευτές οι οποίοι πολλάκις είχαν συνεργαστεί με τον Θάνο Μικρούτσικο, αλλά και συνδέθηκαν στενά φιλικά μαζί του, ενόσω αυτός ήταν ακόμη εν ζωή: η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Η δεύτερη κατά σειρά συναυλία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τριβιζάς, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Αυγούστου στο πάλκο της Άνω Πλατείας, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων τριήμερων εορτασμών για τον Άγιο Σπυρίδωνα. Σε αυτή την περίπτωση, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" και πάλι υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Άνθη, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην όπερα, μαζί με δύο διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές. Ο λόγος για τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και την υψίφωνο Βιολέττα Λούστα.

Εν συνεχεία, στη συνέντευξη Τύπου τον λόγο πήρε ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην αξέχαστη προσωπικότητα του Θάνου Μικρούτσικου, καθώς και στο έργο του στο οποίο, όντας μέσο έκφρασης του ψυχισμού και των πραγμάτων που τον ενέπνεαν, δεν έκανε διάκριση μεταξύ των μουσικών ειδών. Αυτό, σε συνδυασμό με το ταλέντο, τις γνώσεις αλλά και την πολιτική του διαδρομή, κέρδισε τη διαχρονική εκτίμηση πολλών, μεταξύ των οποίων και ο Μάνος Χατζιδάκις, όπως επεσήμανε ο κ. Άνθης. Επίσης, αναφέρθηκε στα τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία της 29ης Ιουλίου, και τα οποία θα αφορούν όλο το φάσμα του έργου του Θάνου Μικρούτσικου, από τον "Σταυρό του Νότου" και τη "Γραμμή των οριζόντων", έως το "Ανεμολόγιο" και τον "Άμλετ της Σελήνης".

Αναφερόμενος δε στα της ετήσιας αυγουστιάτικης συναυλίας στην Άνω Πλατεία, ο κ. Άνθης στάθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του Δημήτρη Πλατανιά και της Βιολέττας Λούστα, παρουσιάζοντας συνοπτικά την έως τώρα καλλιτεχνική τους πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και τις θερμές κριτικές που έχουν αποσπάσει. Τέλος, αναφέρθηκε στα έργα της συγκεκριμένης συναυλίας τα οποία θα περιλαμβάνουν άριες και ντουέτα από σπουδαίες όπερες του Giuseppe Verdi, αλλά και από την "Cavalleria Rusticana" του Pietro Mascagni και την "Rusalka" του Antonin Dvorak. Επίσης, θα ακουστούν ορχηστρικά αποσπάσματα από το ίδιο ρεπερτόριο και, φυσικά, η καθιερωμένη "Αλλαγή Φρουράς" για σόλο τρομπέτα και μπάντα.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».