Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακονίζει τα μαχαίρια του το Υπουργείο Πολιτισμού;

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
07 Μαρτίου 2017 / 11:41

Τι λέει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης για την απόφαση της Λ. Κονιόρδου να το αφήσει εκτός δικτύου επιχορηγήσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, θα αρχίσει πιθανότατα να ξηλώνεται το πουλόβερ του θεσμού των παρηκμασμένων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, αν και εφόσον αυτό αποφασιστεί. Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μην συμπεριλάβει το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στη λίστα των επιχορηγήσεων. 
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το 2017 το ΥΠΠοΑ κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης,  θα δοθούν 700 χιλιάδες ευρώ στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας αλλά με αυστηρά κριτήρια. 
 
Ποιός & πόσα παίρνει
 
Τα επτά ΔΗΠΕΘΕ που επέδειξαν δραστηριότητα και αξιόλογο έργο (Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας) θα πάρουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα πέντε (Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας) θα λάβουν 46.500 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ ενώ το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρέθηκε εκτός, «αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠοΑ». Με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου, ένα ενδεχόμενο που στα χρόνια της κρίσης έχει τονιστεί από πολλούς, να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα» των ΔΗΠΕΘΕ. Πιθανότερο όμως είναι το Υπουργείο να ζητήσει από τους Δήμους και τις Περιφέρειες να στηρίξουν αυτοί οικονομικά τα ΔΗΠΕΘΕ.
 
Άφαντη η Περιφέρεια
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης μετά την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού -που δεν τον εξέπληξε- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την ύπαρξη του θεάτρου. Στην ερώτηση γιατί συνέβη αυτό, απαντά: «Ο μόνος λόγος που δεν πήραμε επιχορήγηση είναι γιατί έχουμε μια τεράστια παθογένεια ως κοινωνία». Και εξηγεί: «Από το 2008 και μετά τα ΔΗΠΕΘΕ δεν βρίσκονται υπό την επιστασία του ΥΠΠοΑ αλλά έγιναν κοινωφελείς επιχειρήσεις. Επικουρικά το Υπουργείο Πολιτισμού ενίσχυε την προσπάθεια  με μια προγραμματική σύμβαση στην οποίαν είχε συμμετοχή με ποσό 46.500€. Για τις προγραμματικές συμβάσεις ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να συμμετέχουν ο Δήμος και η Περιφέρεια. Βέβαια η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέχρι στιγμής δεν έχει συμμετάσχει και ούτε με έχει πείσει ότι ενδιαφέρεται για αυτό». 

Η προγραμματική σύμβαση

«Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν για το ΔΗΠΕΘΕ μια σειρά από υποχρεώσεις όπως: μία χειμερινή, μία καλοκαιρινή και μια παιδική παράσταση, συμβάσεις με επαγγελματίες ηθοποιούς, περιοδείες στην Περιφέρεια, δικό του θεατρικό χώρο και μάλιστα «κατά αποκλειστική χρήση», ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή κ.λπ. Ένα ΔΗΠΕΘΕ οφείλει δηλαδή με τη δραστηριότητά του να αποδείξει ότι πληροί τα επαγγελματικά στάνταρ, πράγμα μάλλον αδύνατο χωρίς υποστήριξη από όλες τις πλευρές». Και συμπληρώνει «Ωστόσο θέλω να υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε μια επιχείρηση στα πρόθυρα του κλεισίματος και μας πήρε δύο χρόνια να τη φέρουμε σε κατάσταση στοιχειώδους λειτουργικότητας. Το ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου που είναι στη Χίο, ήδη έκλεισε, με πολύ λιγότερα χρέη απ’ τα δικά μας».

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής

Το σερί των γραφειοκρατικών διαδικασιών απαιτεί κι εδώ Ιώβειο υπομονή. Έπρεπε να προηγηθεί αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό του ΔΗΠΕΘΕ, κάτι που ήταν αναγκαίο προκειμένου να γίνει η προκήρυξη της θέσης. Επειδή υπάρχει γενική αναστολή των προσλήψεων, έπρεπε κατόπιν να ληφθεί έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αναγκαιότητα της πρόσληψης, διαδικασία που μόλις ολοκληρώθηκε. Στο επόμενο διάστημα πρέπει να ληφθεί η έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (!), προκειμένου να προχωρήσει το ΔΗΠΕΘΕ στην προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Στ. Κυπριώτη, τον Ιούνιο θα έχει καλυφθεί η θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.  
 
Κάποιοι θέλουν να κλείσει
 
Ο Στέφανος Κυπριώτης έχει και παλιότερα δηλώσει ότι αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. «Πριν προλάβει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός μας από την Αποκεντρωμένη, έχουν πέσει βροχή οι καταγγελίες, οι οποίες μπορεί να είναι αβάσιμες, αλλά υποχρεούμαστε να απαντάμε, με ό,τι καθυστέρηση συνεπάγεται αυτό». 
«Θέλουμε ένα Περιφερειακό Θέατρο; Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, καταλήγοντας: «Εκεί είναι το μείζον πολιτικό θέμα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί, Δήμος, Περιφέρεια και βουλευτές και να αποφασίσουμε αν θέλουμε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και τον τρόπο που θα το στηρίξουμε».