Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Άνοιξη» στο Μουσείο Καποδίστρια – Έργα πνοής σε εξέλιξη

Μουσείο Καποδίστρια
15 Μαΐου 2024 / 14:59

Το πρώην κτήριο- γκαράζ, ένα κτήριο του μεσοπολέμου, αποκαθίσται ώστε να λειτουργήσει ως πολυχώρος για εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, εκδηλώσεις, την Καποδιστριακή βιβλιοθήκη με πρόσβαση στο Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 2024 εκτυλίσσονται δύο πολύ σημαντικά έργα αναβάθμισης της εμπειρίας και της λειτουργίας του Μουσείου Καποδίστρια.

Το πρώην κτήριο Γκαράζ – ένα κτήριο του μεσοπολέμου – αποκαθίσται ώστε να λειτουργήσει ως πολυχώρος και φυσική έδρα του Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών. Στο «νέο» αυτό κτήριο θα διοργανώνονται μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, εκδηλώσεις και θα λειτουργήσει η Καποδιστριακή βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο και θα παρέχεται μόνιμη πρόσβαση για μελέτη στο Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια.

Η αποκατάσταση και νέα χρήση του κτηρίου γίνεται χάρη στην ένταξη στο επενδυτικό πρόγραμμα LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020.

Στόχος της μελέτης είναι να αναπτυχθεί το σχέδιο-προτάσεις διαχείρισης του Κήπου, όπου θα αναγνωριστούν και θα κοστολογηθούν οι εργασίες που απαιτούνται για την φροντίδα της βλάστησης και της βιοποικιλότητας της Κουκουρίτσας, την πυροπροστασία, την ασφαλή περιήγηση του κοινού, τη διαμόρφωση ικανών θέσεων στάθμευσης, τον ορισμό ζωνών χρήσης για καλλιέργεια, αναψυχή, μίσθωση, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Η μελέτη είναι μία προσφορά του συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια» και χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Την εκπόνηση της μελέτης και του σχεδίου δράσης έχει αναλάβει η εταιρεία περιβαλλοντικής διαχείρισης Τεχνομοιόσταση Ο.Ε., με τη συνεργασία της συμβούλου κας Όλγα Μπακιρτζή – αρχιτέκτονα τοπίου, γεωπόνο ΕΦΑ Θεσ/νικης (ΥΠΠΟ).

Στόχος είναι, ο πολυχώρος του πρώην κτηρίου «Γκαράζ» και ο περιβάλλων κήπος της Κουκουρίτσας να λειτουργήσουν ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά στην περαιτέρω ανάδειξη του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών ως ένας δυναμικός φορέας αφοσιωμένος στην διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς.

Το Μουσείο ευχαριστεί θερμά, την αρχιτέκτονα Αγγελική Θύμη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τα σχέδια επανάχρησης του κτηρίου, τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την στήριξη, τον σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Καποδίστρια» για τη χρηματοδότηση της αρχιτεκτονικής προμελέτης και δημιουργίας του φακέλου υποβολής στο πρόγραμμα LEADER, την ΤΟΠΟΣ για τη διαχείριση του έργου και την ΑΝΙΟΝ για τη συνεργασία ένταξης και υλοποίησης του.

Επίσης, έως το φθινόπωρο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη- σχέδιο προστασίας & ανάδειξης του κήπου για την αποκατάσταση και τις νέες χρήσεις του συνόλου του Κήπου του Μουσείου Καποδίστρια.