Κέρκυρα: Άνοιξε η αυλαία των πασχαλινών μουσικών εκδηλώσεων
Το τριήμερο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές συναυλίες και έπεται συνέχεια
ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τις ημέρες που προηγήθηκαν ξεκίνησαν οι καθιερωμένες πασχαλινές εκδηλώσεις των μουσικών σωματείων του νησιού, εισάγοντας το κοινό στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδος. Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαφορετικές συναυλίες και έπεται συνέχεια.
Την Παρασκευή
Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή 26 Απριλίου, με τη χορωδιακή μουσική να έχει τη τιμητική της. Αναλυτικότερα, στο εσωτερικό περιστύλιο των παλαιών ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, η Χορωδία Κερκύρας πραγματοποίησε την πασχαλινή της συναυλία με τίτλο "Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ", υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της, Δήμητρας Καλογεροπούλου. Συμμετείχαν η Γυναικεία Χορωδία, η Ανδρική Χορωδία, καθώς και το τετραμελές φωνητικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής "Τ' Αργαστήρι", με το ανάλογο ρεπερτόριο τόσο από την ορθόδοξη, όσο και από την λατινική θρησκευτική μουσική, αλλά και από την κερκυραϊκή ψαλτική παράδοση. Τους χορωδούς συνόδευσε στο πιάνο ο Παναγιώτης Γαρμπής, ενώ τη συναυλία πλαισίωσε η αφήγηση των Κωνσταντίνου Χειρδάρη και Χρύσας Πάντσιου σε κείμενα του Διονύση Αλαμάνου.
Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας λάμβανε χώρα και η πασχαλινή συναυλία της Χορωδίας "Άγιος Σπυρίδων", με τίτλο "Μεθ' ημών γενού". Σε αυτήν συμμετείχαν η Παιδική-Νεανική και η Γυναικεία Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων", υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Χριστίνας Καλλιαρίδου. Ακόμη, έλαβαν μέρος φοιτητές της Ειδίκευσης Διεύθυνσης Παιδικής-Σχολικής-Νεανικής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με το φωνητικό τους σχήμα. Ως επιστέγασμα της συναυλίας, όλοι οι συμμετέχοντες χορωδοί ερμήνευσαν το Κύριε των Δυνάμεων του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το πρωί της επομένης εξάλλου, οι λιλιπούτειοι χορωδοί του Τμήματος Προετοιμασίας της Χορωδίας "Άγιος Σπυρίδων" έψαλαν τα παραδοσιακά Κάλαντα του Λαζάρου σε κεντρικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας.
Το Σάββατο
Το Σάββατο "του Λαζάρου" 27 Απριλίου, ήταν η σειρά της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) για την καθιερωμένη συναυλία του Μουσικού της Σώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη. Το πρόγραμμα της άνοιξε με την Εισαγωγή από την κωμική όπερα Zampa του Louis Herold, για να ακολουθήσει το α΄ μέρος από το Κονσέρτο για πιάνο Νο.1 (Op.23) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky με soloist την διεθνώς καταξιωμένη πιανίστα Αφροδίτη Κογεβίνα, η οποία και χειροκροτήθηκε θερμά.
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς παρουσίασε κατά σειρά το θρησκευτικό εμβατήριο Αγία Ειρήνη του Πέτρου Καραβάνα, το δ΄ μέρος από την Συμφωνία Νο.5 (Op.64) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, το πένθιμο εμβατήριο από το α΄ μέρος της Σονάτας Νο.14 (Op.27) του Ludwig van Beethoven (το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή μουσικής και παλαιού δασκάλου και μουσικού της Φ.Ε.Κ., Αναστάσιου Καζιάνη), οι Dance of the girls και Sabre Dance από τη Σουίτα Gayane του Aram Khachaturian, ο Καλπασμός των Βαλκυριών από την όπερα Die Walküre του Richard Wagner και, τέλος, το συμφωνικό ποίημα Moses and Ramses για μπάντα του Satoshi Yagisawa. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα έργα αυτά ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Με το πέρας του κανονικού προγράμματος της συναυλίας, ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών από τον αντιπρόεδρο της Φιλαρμονικής Χίου που βρέθηκε τις ημέρες αυτές με τα μέλη της να παρακολουθούν τις μουσικές εκδηλώσεις και να συμμετέχουν (με τον Φιλαρμονικό Σύλλογο Σκριπερού στην Λιτανεία της Κυριακή των Βαΐων. Ως προανάκρουσμα αυτής, η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους του Tannhäuser του Richard Wagner.
Την Κυριακή
Τέλος, την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου τη σκυτάλη πήραν η Φιλαρμονική Ένωση "Καποδίστριας" και Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κέρκυρας. Το α΄ μέρος της συναυλίας, με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου, ήταν εστιασμένο στο καθαρά μπαντιστικό ρεπερτόριο με έργα που επίσης ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Έτσι, το πρόγραμμα άνοιξε με την Symphonie pour Musique Militaire του Francois-Josep Gossec, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κατά σειρά τo Irish Tune from County Derry του Percy Aldridge Grainger, το Requiem για τον Λουδιβίκο ΙΔ΄ και την Μαρία Αντουανέττα του Charles Nicholas Bochsa και το Πένθιμο Εμβατήριο του Wilhelm Wieprecht. Ακολούθησε το Il Pastore Svizzero του Pietro Morlacchi, για solo φλάουτο και μπάντα, με soloist τον κορυφαίο β΄ φλαουτίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βαγγέλη Σταθουλόπουλο, ενώ το α΄ μέρος της συναυλίας έκλεισε με το και το Condacum του Jan Van der Roost.
Ακολούθως, στο β΄ μέρος της συναυλίας η Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Γκούση, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, με τη συνοδεία της Μαργαρίτας Γουδέλη (αρμόνιο) και soloists τους Σπύρο Δουκάκη και Παντελή Κοντό. Η κυριακάτικη αυτή συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των Σπύρου και Αιμιλίας Φλαμπουριάρη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».