Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα έκδοση της Αναγνωστικής Εταιρίας: Γεράσιμου Χυτήρη «Η ελληνική γλώσσα στο Ιόνιο Κράτος»

Αναγνωστική Εταιρία
20 Δεκεμβρίου 2023 / 14:48

Εισαγωγή - Επιμέλεια του Ομ. Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει ότι συμπεριέλαβε στις εκδόσεις της τη μελέτη του αείμνηστου Γεράσιμου Χυτήρη «Η ελληνική γλώσσα στο Ιόνιο Κράτος», σε επιμέλεια του Ομ. Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόση Πυλαρινού:

Η Δ.Ε. εκφράζει τις ευχαριστίες της τόσο στον Τηλέμαχο Χυτήρη για την μέριμνα και τη χορηγία του, ώστε να ενταχθεί στις εκδόσεις μας και αυτό το πόνημα του πατέρα του, Γεράσιμου Χυτήρη, όσο και στον Θεοδόση Πυλαρινό για την πάντοτε εξαιρετική συνεργασία.

Ο Γεράσιμος Χυτήρης υπήρξε, για πολλά χρόνια, δραστήριο ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρίας, η οποία, μάλιστα, επί προεδρίας του κ. Γιάννη Πιέρη, το 2008, είχε εκδώσει τη μελέτη του, Ιωαννίκιος Καρτάνος. Αναδρομή στις νεοελληνικές ρίζες, καθώς και τον συλλογικό τόμο  Αφιέρωμα στον Γεράσιμο Θ. Χυτήρη, και τα δύο, σε επιμέλεια του παλαιού μέλους και πολύτιμου φίλου, Καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού.

Και στις δύο αυτές εκδόσεις - κυρίως στον αφιερωματικό τόμο -αναδεικνύονται, μεταξύ πολλών άλλων, η αγάπη για την Κέρκυρα, η ακαταπόνητη φιλέρευνη διάθεση και η αξιοθαύμαστη πολυμέρεια του αείμνηστου Γεράσιμου Χυτήρη.   

Την εν λόγω έκδοση την οφείλουμε στην πλούσια πνευματική σκευή του Γεράσιμου Χυτήρη και στο συστηματικό ενδιαφέρον του Κερκυραίου λογίου για την ελληνική γλώσσα, όπως αυτή μιλιόταν και γραφόταν στο νησί μας. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εργασία, που, βεβαίως, αξίζει να την εντάξουμε στο πλαίσιο της εποχής που γράφτηκε, καθώς δεν αποτελεί μόνον μια αυτοτελή μελέτη, αλλά και μια καθαυτήν ιστορική πηγή.

Την οφείλουμε,  επίσης, και στον γιο του Γεράσιμου, τον κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος αποφάσισε  να την διαθέσει στον Καθηγητή Θ. Πυλαρινό, χάρη στην επιμέλεια του οποίου βλέπει, σε αυτή την ολοκληρωμένη μορφή, το φως της δημοσιότητας.

Ο Ομ. Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός τιμά την Αναγνωστική Εταιρία με το διαρκές ενδιαφέρον του, το οποίο έχει εκδηλώσει τόσο με τη σύνταξη του Ευρετηρίου των 27 πρώτων τόμων του Δελτίου της Αναγνωστικής Εταιρίας (Κέρκυρα, 2015) όπως και με τις δημοσιεύσεις των επιστημονικών άρθρων του σε έξι τόμους του Δελτίου μας καθώς επίσης και με τις αυτοτελείς εκδόσεις του: «Η φωτεινή απαισιοδοξία»: Μια ομιλία του Μιχαήλ Ι. Δεσύλλα για τον Λορέντζο Μαβίλη, (Κέρκυρα, 2012) και Γλωσσικός Πατριωτισμός: Οι αγώνες για την καθιέρωση της γλώσσας του ελληνικού λαού από τον  Βράιλα-Αρμένη στην κερκυραϊκή εφημερίδα «Πατρίς» έως τον Λορέντζο Μαβίλη στη Βουλή των Ελλήνων (Κέρκυρα, 2013).  Ωστόσο, εμβληματική για εμάς, παραμένει η επιμέλειά του στο επετειακό Λεύκωμα για τα 170 χρόνια της Αναγνωστικής Εταιρίας (Κέρκυρα, 2006).

(Από το Προλόγισμα του Προέδρου της Δ.Ε. κ. Θανάση Μακρή).

ΦΩΤΟ: ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ