133 χρόνια «Μάντζαρος», με «Μαγικό Αυλό» και έργα επτανησίων μουσουργών
Στη σαββατιάτικη επετειακή συναυλία της Φιλαρμονικής
ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα 133 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας από την πρώτη της εμφάνιση το Πρωτοκύριακο του 1890, εόρτασε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», με τη καθιερωμένη επετειακή συναυλία του Μουσικού της Σώματος. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.
Πριν την έναρξη του προγράμματος ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Ιωάννης Τριβιζάς, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και απένειμε τα βραβεία στους νεαρούς μουσικούς που διακρίθηκαν στο φετινό εσωτερικό διαγωνισμό της. Αυτοί ήταν οι Δημήτρης Λάππας (τούμπα), Ευγενία Νίκα (κρουστά), Σπύρος Ελ Τσαμπάν (τρομπέτα), Κορνηλία Ρουβά (φλάουτο), καθώς επίσης και το σύνολο κόρνων.
Περνώντας στο καθαρά μουσικό σκέλος της βραδιάς, στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τη δίπρακτη κωμική όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart, Ο Μαγικός Αυλός (Die Zauberflöte, KV620), σε διασκευή για μπάντα του Σωκράτη Άνθη. Πιο συγκεκριμένα, η συναυλία άνοιξε με την ουβερτούρα της εμβληματικής αυτής όπερας, και στη συνέχεια τμήμα του Μουσικού Σώματος συνόδευσε τους λυρικούς τραγουδιστές στα εξής μέρη: τις άριες Der Vogelfänger, Dies Bildnis ist bezaubernd schon και O Zittre nicht, mein lieber Sohn, το κουιντέτο Hm! Hm! Hm! και το ντουέτο Bei Männern welche Liebe fuhlen. Ακολούθησε το finale της α΄ πράξης (Wie stark ist nicht dein) και αμέσως μετά οι άριες O Isis und Osiris, Der Holle Rache, In diesen heil’ gen Hallen και Ach, ich fühl's και, τέλος, το finale του έργου, Pa, Pa, Pa…..
Ερμηνευτές ήταν ο -έχων και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια- μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης (ως Ζαράστρο), ο τενόρος Γιάννης Κάβουρας (ως Ταμίνο), η σοπράνο Αλίκη Παππά (ως Παμίνα), η σοπράνο Δέσποινα Μουρατίδη (ως Βασίλισσα της Νύχτας), ο βαρύτονος Ανδρέας Γκούσης (ως Παπαγκένο), η σοπράνο Μαργαρίτα Στάντλερ (ως Παπαγκένα και ως ντάμα), καθώς και οι σοπράνο Έλλη Καρύδη και Γεωργία Σαπουνά (ως ντάμες). Την προετοιμασία των μονωδών υποστήριξαν οι Δημήτρης Γιάκας και Μαριλένα Ελούλ, ενώ ρόλο αφηγητή είχε ο Σπύρος Βέργης.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονική σε πλήρη σύνθεση επί σκηνής, παρουσιάστηκαν έργα Επτανησίων μουσουργών. Ο λόγος για την ουβερτούρα Η Γιορτή του Γεωργίου Λαμπελέτ, τον Χαρακτηριστικό χορό του Δημητρίου Ανδρώνη, την εισαγωγή από την καντάτα Οδυσσέας και Ναυσικά στα Ηλύσια Πεδία του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (έργο που αφιερώθηκε στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Χάρη Ξανθουδάκη) και την ορχηστρική σουίτα της οπερέτας Η Πριγκίπισσα της Σάσσωνος του Σπύρου Σαμάρα. Τις μεταγραφές επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Αργυρός και Σπύρος Μαυρόπουλος. Η σαββατιάτικη συναυλία ολοκληρώθηκε εορταστικά, υπό τους ήχους του ιδρυτικού Εμβατηρίου της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», του Γεωργίου Σαμαρτζή. Προηγουμένως, ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκτίμηση και υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να συνεχισθεί το σημαντικό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο των Φιλαρμονικών, δεδομένου και του ότι αυτές απαρτίζονται κατά βάση από ερασιτέχνες.
Αμέσως επόμενη εκδήλωση της Φ.Ε. «Μάντζαρος» είναι η 7η Μουσικολογική Ημερίδα, η οποία είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, έχοντας τίτλο «Η έντεχνη μουσική κατά την περίοδο 1900 – 1945».
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».