Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα τιμά τον Τίτο Πατρίκιο (photos + video)

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
01 Nov 2023 / 19:40

Ο σημαντικότερος για πολλούς, Έλληνας εν ζωή ποιητής, τιμήθηκε από την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, συζήτησε με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον αγαπημένο του φίλο ηθοποιό Μιχάλη Μητρούση που διάβασε ανέκδοτα πεζά του.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή το τριήμερο Φεστιβάλ Ποίησης, το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, απονεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 1/11 στην, γεμάτη κόσμο Ιόνιο Βουλή, τιμητική πλακέτα στον Τίτο Πατρίκιο από την Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου. Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο ποιητής δέχτηκε το πηγαίο και ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Ο σημαντικότερος για πολλούς, Έλληνας εν ζωή ποιητής, τιμήθηκε από την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, συζήτησε με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον αγαπημένο του φίλο ηθοποιό Μιχάλη Μητρούση που διάβασε ανέκδοτα πεζά του.

 Χαιρετισμό και απαγγελία ποιημάτων του, έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα. 

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ.

Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Αη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας.

Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό Ξεκίνημα της Νιότης, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Χωματόδρομος. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις.

Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο ποιητής δέχτηκε το πηγαίο και ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ