Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσική σε λογοτεχνικούς ρυθμούς στη συναυλία της Παλαιάς

Παλαιά Φιλαρμονική
22 Οκτωβρίου 2023 / 10:04
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η συναυλία «Μουσική και Λογοτεχνία» έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία, με συνδιοργανωτές την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πρώτη της εκδήλωση για την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο πραγματοποίησε η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), με τη συναυλία των εγχόρδων της το Σαββάτου 21 Οκτωβρίου.

Η συναυλία, υπό τον τίτλο «Μουσική και Λογοτεχνία», έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, με συνδιοργανωτές την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

Τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής διεύθυνε ο Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος εμπνεόμενος από δύο διηγήματα του σύγχρονου Κύπριου λογοτέχνη Κώστα Λυμπουρή (ο οποίος ήταν παρών στη σαββατιάτικη συναυλία), επέλεξε αντίστοιχα  αποσπάσματα από έργα μεγάλων μουσουργών για να «ντύσει» μουσικά τις σχετικές ιστορίες.

Πιο συγκεκριμένα, για το διήγημα «Ζωή εν ταξί» επελέγησαν γνωστά έργα Ρώσων συνθετών όπως οι Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Aleksandr Glazunov, Dmitri Shostakovich, Sergey Rachmaninoff και Modest Petrovitch Mussorgsky.

Ακούστηκε επίσης το έργο για σόλο κοντραμπάσο του Ιταλού συνθέτη Giovanni Bottesini. Σολίστ ήταν ο κοντραμπασίστας Γιάννης Κουτάγιαρ. Το εν λόγω διήγημα έχει ως ήρωα τον Ρώσο κοντραμπασίστα  Βλαντίμιρ, παλαιό μουσικό της Λυρικής Σκηνής, μοναδικά ενδιαφέροντα του οποίου μετά τα διάφορα δεινά που του συνέβησαν απέμειναν η κλασική μουσική και οι βόλτες μέσα σε ταξί.

Για το έτερο δίηγημα, με τίτλο «Ο σαξοφωνίστας» και ήρωα τον Ρουμάνο σαξοφωνίστα Αλεξέι που βρέθηκε σε ένα ελληνικό χωριό αλλά δεν σταμάτησε να παίζει σαξόφωνο κάθε απόγευμα, ακούστηκαν αποσπάσματα από τους Ρουμάνικους Χορούς του Bela Bartok καθώς και από έργα των Jean Sibelius, Antonín Dvořák, Antonio Vivaldi, Άλκη Μπαλτά κ.ά. Εύλογα, πρωταγωνιστής σε αυτή την περίπτωση ήταν το σαξόφωνο, με σολίστ την Έλσα Καρύδη.

Την ορχήστρα εγχόρδων πλαισίωσε ο πιανίστας Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος.

Αφηγητής ήταν ο Νίκος Άνθης, ο οποίος ανέγνωσε τα δύο διηγήματα με τρόπο μεστό και εύληπτο. Αμφότερα τα διηγήματα αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο Κώστα Λυμπουρή, «Των ημετέρων άλλων» για το οποίο έχει αποσπάσει το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια συλλογή 14 αυτοτελών διηγημάτων που όλα του πραγματεύονται έννοιες και καταστάσεις γύρω από το ζήτημα των κάθε λογής ξένων και της αποδοχής τους.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».