Συναυλία με έργα επτανησιακής μουσικής
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διατήρηση και Προβολή της Μουσικής Κληρονομιάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
Αφιερωμένη στην επτανησιακή μουσική ήταν η κοινή συναυλία των Φιλαρμονικών που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διατήρηση και Προβολή της Μουσικής Κληρονομιάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω της Ψηφιακής Διαχείρισης του Αρχείου των Φιλαρμονικών της» με επιστημονικό φορέα εκτέλεσης το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συναυλία αυτή, μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί και την καταληκτική φάση του εν λόγω Προγράμματος, στο οποίο από την Κέρκυρα συμμετείχαν η Φιλαρμονική Σιναράδων, η Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας», ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού, η Φιλαρμονική «Ομόνοια» Γαστουρίου και η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος».
Καρπός αυτού του σημαντικού Προγράμματος ήταν η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου με τεκμήρια και μεταδεδομένα που προέκυψαν από τη φωτογράφηση άνω των 50.000 σελίδων και την αντιγραφή σε ψηφιακή μορφή άνω των 15.000 σελίδων μουσικού υλικού, από 1.100 και πλέον τίτλους μουσικών έργων επτανησιακού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν στα αρχεία των ανωτέρω πέντε κερκυραϊκών φιλαρμονικών, καθώς και από εκείνα των δύο Φιλαρμονικών της Κεφαλλονιάς (Αργοστολίου και Ληξουρίου), οι οποίες και θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη συναυλία εντός του Οκτωβρίου.
Επανερχόμενοι στα της συναυλίας του Σαββάτου, το μουσικών πρόγραμμα αυτής απαρτιζόταν από χαρακτηριστικά δείγματα έργων προερχόμενων από την προαναφερθείσα «δεξαμενή» και αντιπροσωπευτικών διαφόρων γενεών Επτανησίων μουσουργών.
Πιο συγκεκριμένα, η εναρκήρια ενότητα της συναυλίας περιλάμβανε τα έργα Cavalleria του Σπυρίδωνος Καίσαρη και Λουλούδι του κάμπου του Ιωσήφ Μπονέλλου, προερχόμενα από το αρχείο της Φιλαρμονικής Σιναράδων, με το μικτό μουσικό σώμα που τα απέδωσε να διευθύνεται από τον αρχιμουσικό αυτής, Αλέξανδρο Κοσκινά. Ακολούθησε η ενότητα με έργα προερχόμενα από το αρχείο της Φιλαρμονικής Κορακιάνας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της (και εκ των βασικών επιστημονικών συνεργατών του όλου Προγράμματος ως μουσικολόγος) Κώστα Ζερβόπουλου. Επρόκειτο για το εμβατήριο Κάρεν του Αθανάσιο Μαρτζούκου και τον Ελληνικό Χορό του Αλέξανδρου Γκρεκ. Η τρίτη κατά σειρά ενότητα αφορούσε τα έργα Νοσταλγία του Γεωργίου Καρδάμη και Αι σειρήναι του Σπύρου Δουκάκη, προερχόμενα από το αρχείο του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού του, Κωνσταντίνου Μαντζούκη. Ακολούθησε το εμβατήριο Γιάννενα του Λεωνίδα Ραφαήλοβιτς, από το αρχείο της Φιλαρμονικής Γαστουρίου, και εν συνεχεία τα Furia του Παύλου Καρρέρ, Passo doppio «Del Maestro» του Αντώνιου Λιμπεράλλη, καθώς και αποσπάσματα από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, από το αρχείο της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος». Και τα τέσσερα αυτά έργα διεύθυνε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», Σωκράτης Άνθης (δεδομένης και της απουσίας της Φιλαρμονικής Γαστουρίου και του αρχιμουσικού της, Σπύρου Ράλλη, σε εκτός Κερκύρας ταξίδι).
Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Γεργατσούλης προέβη σε συνοπτική παρουσίαση του όλου υλοποιηθέντος Προγράμματος (στο οποίο επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω), με την ιδιότητά του ως Επιστημονικού Υπευθύνου του. Τα έργα και τους συνθέτες της συναυλίας παρουσίασε ο υπογράφων, ως μουσικολόγος – επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον πρόσφατα εκλειπόντα καθηγητή μουσικής Αναστάσιο Καζιάνη, στη μνήμη του οποίου αφιερώθηκε και η εκτέλεση του έργου Νοσταλγία του Γεωργίου Καρδάμη.
ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».