Βραδιά μνήμης στο Προσκοπείο, με δύο εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου
Για τον βομβαρδισμό του 1943 και την Μικρασιατική Καταστροφή
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της 80ης θλιβερής επετείου του εμπρηστικού βομβαρδισμού της πόλης της Κέρκυρας από του Γερμανούς, ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Κέρκυρας διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Η Κέρκυρα στις φλόγες», η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Προσκοπείου στο Φαληράκι.
Oι βομβαρδισμοί του Σεπτεμβρίου 1943 από την Luftwaffe και, κυρίως, ο καταστροφικότερος όλων που ήταν εκείνος τη νύχτα από 13 προς 14 Σεπτεμβρίου με εμπρηστικές βόμβες, πραγματοποιήθηκαν έχοντας διπλό σκοπό: αφενός την εξουδετέρωση των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί (δεδομένης της συνθηκολόγησης της Ιταλίας με τους Συμμάχους και της ενεργού άμυνας που προέβαλαν στις πρώτες γερμανικές απόπειρες απόβασης στην Κέρκυρα) καθώς και την κάμψη του ηθικού των κατοίκων του νησιού ώστε να αποτραπεί κάθε πρόθεση αντίστασης στην επερχόμενη κατάληψή του από τα γερμανικά πλέον στρατεύματα. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στον αστικό ιστό της Κέρκυρας, όπου σημάδια του είναι ορατά ακόμη και σήμερα.
Υπενθυμίζοντας τα τραγικά εκείνα γεγονότα, στην εκδήλωση της Τετάρτης οι Σπύρος Βέργης και Γεώργιος Πανουσάκης αφηγήθηκαν με γλαφυρότητα τα όσα συνέβησαν, μέσα από τεκμήρια προερχόμενα από το αρχειακό υλικό των Κωνσταντίνου Δαφνή και Γεωργίου Αθανάσαινα, καθώς και από το ημερολόγιο του τότε Μητροπολίτη Κερκύρας Μεθοδίου Κοντοστάνου. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε ανέκδοτο αρχειακό υλικό με θέμα «1939 - 1944: Τα πέτρινα χρόνια του Κερκυραϊκού Προσκοπισμού», καθώς και ομοίωμα εμπρηστικής βόμβας της εποχής (για πρώτη φορά). Τέλος, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Από τον Μπατόλιο, στον εμπρησμό, στην καταστροφή και στην κατάληψη της Κέρκυρας από τους Γερμανούς» (παραγωγή: Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης) μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα του 1943.
Την εκδήλωση παρουσίασε η Άντζελα Γεωργοτά, ενώ τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά κουιντέτο χάλκινων πνευστών αποτελούμενο από τους Τάσο Ασπιώτη (τρομπέτα), Διονύση Μαρτίνη (τρομπέτα), Κώστα Σαΐνη (κόρνο), Σπύρο Ρουβά (τρομπόνι) και Σπύρο Θύμη (τούμπα). Ερμήνευσαν διασκευές κλασικών και νεότερων έργων, μεταξύ των οποίων και εκείνη του τραγουδιού «Νοσταλγία» του Γεωργίου Καρδάμη, το οποίο συνετέθη με αφορμή ακριβώς τα γεγονότα της εποχής.
Για την Μικρασιατική Καταστροφή
Την ίδια ημέρα*, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, το Παράρτημα Κέρκυρας της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Τα Διδάγματα της Μικρασιατικής καταστροφής ως ευκαιρία αναγεννητικού προβληματισμού».
Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο ομιλίες, από τον ιστορικό ερευνητή Γεώργιο Σκλαβούνο και τον Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) ε.α. Δημήτριο Σούκερα (Πρόεδρο του Παραρτήματος). Θέματά τους «Το Διεθνές κλίμα στην Μικρασιατική καταστροφή και η στήριξη του Κεμάλ από τους συμμάχους της Ελλάδας» και «Μεγάλα μαθήματα και αναπάντητα ερωτηματικά του άθλου της υπό τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοτόκη, Ανεξαρτήτου Μεραρχίας», αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί στους Καρουσάδες και το μνημόσυνο του Στρατηγού Δημήτριου Θεοτόκη.
* Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να θίξουμε την έλλειψη στοιχειώδους, έστω, συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων-διοργανωτών πάσης φύσεως εκδηλώσεων ώστε αυτές (και ειδικά εκείνες που απευθύνονται στο ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, κοινό) να μη συμπίπτουν. Δυστυχώς, έτσι πολλές αξιόλογες κατά τ’ άλλα εκδηλώσεις, φτάνουν στο σημείο να μην εκπληρώνουν τον ίδιο τους τον σκοπό…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».