Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Θάνος Χρήστου» ονομάζεται η Αίθουσα Τέχνης στον Κήπο του Λαού

Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας
10 Ιουλίου 2023 / 11:18

Έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στον θεμελιωτή της αποτίει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Έναν οφειλόμενο φόρο τιμής αποτίει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τον Ιούλιο 2023 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την πρόωρη απώλεια του αείμνηστου Θάνου Χρήστου,  Αν. Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θεμελιωτή της Πινακοθήκης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Δ.Ν. (πρώην Δήμου Κερκυραίων) από τα μέσα της δεκαετίας ‘90 και για δέκα περίπου χρόνια.

Ενός ανθρώπου που -με απαράμιλλο ζήλο- για πάνω από μια δεκαετία, οργάνωσε και ουσιαστικά προσδιόρισε την ανάπτυξη του μοναδικού εικαστικού - πολιτιστικού φορέα του Δήμου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πινακοθήκης επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη και το έργο του, αποφάσισε ομόφωνα και ανακοινώνει:

α) Την ονοματοδοσία της Αίθουσας Τέχνης (Κήπος του Λαού) σε Αίθουσα Τέχνης “Θάνος Χρήστου”

β) Τη διοργάνωση αφιερωματικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή της οικογένειας, συναδέλφων, φίλων και συνεργατών του.

 Θάνος Χρήστου γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1960.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε και το Μεταπτυχιακό του στην “Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Κοινωνιολογία της Τέχνης” ενώ στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα “Η Γλυπτική στα Ιόνια Νησιά” (εκδ. Απόστροφος, Κέρκυρα, 2001).

 

Δίδαξε στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ι.Π., ενώ από το 2002 αρχικά ως Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιστορία της Τέχνης, υπηρέτησε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο για την εξέλιξη της Ελληνικής και ιδιαιτέρως της Επτανησιακής Τέχνης,  κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Πινακοθήκης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Δ.Ν. συνέβαλε με αστείρευτο πάθος στην ανασυγκρότηση και επέκταση του φορέα, με τη διοργάνωση πολλών περιοδικών εκθέσεων, Κερκυραίων καλλιτεχνών και όχι μόνο, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Είχε αναλάβει το έργο οργάνωσης του Ιδρύματος Χαρακτικής “Άρια Κομιανού” το οποίο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο, τον  Απρίλιο του 2013, με σκοπό την έκθεση των έργων της χαράκτριας, τη μελέτη και προαγωγή της χαρακτικής τέχνης.