Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακαδημαϊκές εκπαιδευτικές δράσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Masis Aram Gözbek
26 Ιουνίου 2023 / 15:57
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Προσκεκλημένος διδάσκων ήταν ο διακεκριμένος Τούρκος μαέστρος και συνθέτης χορωδιακής μουσικής, Masis Aram Gözbek, ο οποίος διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής σε μια σειρά χορωδιακών συνόλων στη γείτονα χώρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την καταληκτική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία το Σάββατο 24 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το 1ο Διαπανεπιστημιακό Masterclass Διεύθυνσης Νεανικής Χορωδίας.

Το διαπανεπιστημιακό αυτό masterclass που διεξήχθη στην Κέρκυρα το διάστημα 19 – 24 Ιουνίου, συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προσκεκλημένος διδάσκων ήταν ο διακεκριμένος Τούρκος μαέστρος και συνθέτης χορωδιακής μουσικής, Masis Aram Gözbek, ο οποίος διατελεί καλλιτεχνικός διευθυντής σε μια σειρά χορωδιακών συνόλων στη γείτονα χώρα.

Πέραν των πρακτικών μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των εργασιών του εν λόγω masterclass, το σύνολο των συμμετεχόντων σπουδαστών που προέρχονταν από όλες τις ειδικεύσεις Διεύθυνσης Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεμιστημίου Μακεδονίας, είχαν τη δυνατότητα να διευθύνουν και τραγουδήσουν σε απαιτητικά χορωδιακά έργα, με υψηλό επίπεδο ερμηνείας.

Επίσης, στο πλαίσιο του masterclass αυτού, την Παρασκευή 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθολικό Ναό των Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου και συναυλία του Φωνητικού Συνόλου «Maestroso» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου Διαπανεπιστημιακού Masterclass Διεύθυνσης Νεανικής Χορωδίας, θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της τετραήμερης (4 – 7 Ιουλίου) Θερινής Ακαδημίας 2023 του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής, στο πλαίσιο της 20ης Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θα έχει τίτλο «Με εργαλείο τον κύκλο: ένα βιωματικό εργαστήριο ομαδικού αυτοσχεδιασμού με μοναδικά όργανα τη φωνή και το κρουστό», απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς μουσικής, μουσικούς, εκπαιδευτικούς των τεχνών όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές μουσικής, παιδαγωγικών τμημάτων, τμημάτων παραστατικών τεχνών και θεατρικών σπουδών και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία.

Τα σχετικά εργαστήρια θα εστιάσουν στον φωνητικό κύκλο (vocal circle) και στον κύκλο κρουστών (drum circle), ενώ κατά την τελευταία ημέρα της Θερινής Ακαδημίας, Παρασκευή 7 Ιουλίου, θα παρουσιαστούν επιλεγμένες ομαδικές εργασίες που θα έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες κατά το τετραήμερο σεμινάριο, με γενικό συντονισμό των διδασκουσών, Αγγελικής Τουμπανάκη και Μίτσυ Ακογιούνογλου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».