Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας παρουσίασε το πρώτο της e-book (photos)

Ιόνιος Ακαδημία
03 Ιουνίου 2023 / 18:08
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα και πηγές που περιέχονται στο βιβλίο της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές του 1852, όταν οι Άγγλοι εφάρμοσαν την δεκακαλπία για να επιτύχουν την εκλογή των ενωτικών της προτίμησής τους

ΑΘΗΝΑ. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 31/05 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κτήριο Κωστής Παλαμάς) και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Επτάνησα» της  Αδαμαντίας Σπαθάτου που εκδόθηκε σε μορφή e-book από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη συζητήθηκε το θέμα του μέλλοντος του βιβλίου, της συγγραφής αλλά και της ανάγνωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Έφορος της Ιονίου Βιβλιοθήκης Εύη Ρούτουλα, νομικός και συγγραφέας, η οποία μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για την σημαντική συμβολή τους στην ιδιαίτερη αυτή ημερίδα.



Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα είδη και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών βιβλίων, στην μορφή που θα πρέπει να έχει η δημιουργία των e-book, την διαφορά που υπάρχει στο παραδοσιακό και στο επιστημονικό επίπεδο στην χρήση των e-books, ενώ έγινε και ιστορική αναδρομή από το Δημήτρη Πολλάτο στις απαρχές τις γραφής στον ελλαδικό χώρο.



Στο δεύτερο μέρος που αφορούσε στο βιβλίο «Επτάνησα» της Σπαθάτου, ο Κων/νος Γεωργάτος υπογράμμισε πως αυτό συνδράμει ουσιαστικά στην ιστορική ανάλυση κατά την περίοδο της βρετανικής επικυριαρχίας. Το έργο της κυρίας Σπαθάτου κατάφερε να πλησιάσει την αλήθεια κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, υπογράμμισε, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει μέσα από πηγές αυτούσιες και στη γλώσσα εκείνης της περιόδου.

Ο Βασίλης Φίλιππας αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που προηγήθηκαν, αλλά και ακολούθησαν την Ένωση και σημείωσε ότι το βιβλίο χωρίζεται σε 6 κεφάλαια, στα οποία δίνονται πολλά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Ωστόσο είναι επιλογή της συγγραφέως ο εκλαϊκευμένος τρόπος παρουσίασης, προκειμένου το έργο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νεότερων.

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα και πηγές που περιέχονται στο βιβλίο της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές του 1852, όταν οι Άγγλοι εφάρμοσαν την δεκακαλπία για να επιτύχουν την εκλογή των ενωτικών της προτίμησής τους και να παραμεριστούν οι αυθεντικοί ριζοσπάστες. Όπως τόνισε, μπορεί να έγινε η Ένωση, αλλά δεν έγινε κοινωνική αποκατάσταση των Επτανησίων, με αποτέλεσμα να προκύψει το Αγροτικό Κίνημα και να συγκροτηθεί το ΣΕΚΕ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Την ημερίδα συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Άνθη.

Η Ημερίδα έκλεισε με την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ να αποτίει φόρο τιμής στην Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, με ένα μουσικό αφιέρωμα με επτανησιακά έργα που απέδωσε μοναδικά στο πιάνο η διακεκριμένη μουσικός Ευγενία-Μαρία Αθανασοπούλου.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η κα Ελένη Κονοφάου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΕ, ο κος Γιάννης Γαλάνης, πρόεδρος και ιδρυτής της Ένωσης Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ο οποίος κάλυψε την εκδήλωση, ο κος Δημήτρης Παγουλάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ορειβατών και Φυσιολατρών,  ο κος Γιάννης Κουτσογιάννης μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, ο κος Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος Καθηγητής της Σχ. Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο κος Γεώργιος Ρεπούσης Καθηγητής Ελευθέρων Ελληνικών Σπουδών και συγγραφέας, η κα Σοφία Γουναροπούλου μέλος του ΔΣ ΚΟΙΠΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος και η αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού myeptanisa.gr της ΕΕΕ κα Λυγερή Βικάτου, μέλη και φίλοι της ΕΕΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.