Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως ο ανθρώπινος νους μεταβολίζεται την ιστορία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
08 Απριλίου 2023 / 16:25
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Από την παρουσίαση του βιβλίου «Ακόμη και με δανεικό στυλό Γράφεται η Ιστορία» (εκδ. Κάκτος 2022), του πρέσβη επί τιμή, Γιώργου Γεννηματά, στην Αναγνωστική.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ίσως ο χαρακτηρισμός της Μάργκαρετ Θάτσερ ως «σιδηράς κυρίας» να αποδίδεται αποκλειστικά στο εγγενές βρετανικό της φλέγμα. Ποιός να ξέρει; Όμως η προσωπικότητά της τράβηξε την προσοχή και του πρέσβη επί τιμή, Γιώργου Γεννηματά. Αναλόγως, έκανε και τον σχεδόν εκατοντούτη Χένρι Κίσιντζερ, στο τελευταίο του πόνημα, Leadership, να την συμπεριλάβει στις έξι προσωπικότητες που σφράγισαν τον 20ο αιώνα.

Kίσιντζερ και Γεννηματά συνδέει η ιδιότητα του ανθρώπου της διπλωματίας και της διεθνούς πολιτικής. Σε διαφορετικές κλίμακες βέβαια αλλά ο κοινός τόπος εισβάλλει στα γραφτά τους, ιδίως όταν αναφέρονται στις προσωπικότητες που τους εντυπωσίασαν. Τα κείμενά τους γίνονται άλλη μια πραγματεία για «τον ρόλο της προσωπικότητας στην ιστορία», που (μόνον) έτσι, κατά κανόνα αυτή απομυθοποιείται.

Τα πολύ καλά ελληνικά του Γιώργου Γεννηματά, που παρουσίασε το βιβλίο του «Ακόμη και με δανεικό στυλό Γράφεται η Ιστορία» (εκδ. Κάκτος 2022), στην Αναγνωστική, την Παρασκευή το βραδάκι, δεν απέκλεισαν την προσωπική του ματιά στις επίσημες εμπειρίες. Κάθε άλλο μάλιστα, καθηλώνοντας το κοινό σε μια διαδικασία αποκρυπτογράφησης των γεγονότων, που καθιερώνονται συνήθως στην συλλογική συνείδηση ως το προϊόν του μετέπειτα μύθου τους. Ενώ όταν έχεις απέναντί σου τον αυτόπτη, προκαλείσαι να ζητήσεις αποκαλύψεις, εξομολογήσεις, ό, τι τέλος πάντων αποδεικνύει πως η μεγάλη εικόνα είναι η άλγεβρα των μικρότερων στιγμιοτύπων. Έτσι κι έγινε και στην παρουσίαση.



Χαρακτηριστική η διαδικασία των ερωταποκρίσεων, που ξεκίνησε με τρεις παρακαλώ, ερωτήσεις της παρούσας δημάρχου. Οι απαντήσεις ως επί το πλείστον προσωπικές κρίσεις επί των γεγονότων προσέδωσαν την πιο γήινη εκδοχή στην περιγραφή τους. Έτσι όπως η ιστορία μεταβολίζεται στον ανθρώπινο νου.

«Στις 19 Νοεμβρίου του 1990 στο Παρίσι τα δεκαέξι τότε μέλη του ΝΑΤΟ και τα έξη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στα πλαίσια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, υπέγραψαν την Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη που απέβλεπε στην διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτό που έκανε εντύπωση στον συγγραφέα ήταν ότι κατά την υπογραφή μιας τόσο σημαντικής και ιστορικής συνθήκης πολλοί από τους υπογράψαντες ηγέτες είχαν ξεχάσει τα στυλό τους. Εξαίρεση δεν απετέλεσε ούτε ο ίδιος ο Gorbatchev, ο οποίος υπέγραψε την συνθήκη, που τόσο πολύ αφορούσε τη χώρα του, με «δανεικό στυλό» όπως και άλλοι ομόλογοι του!»

Τον συγγραφέα υποδέχθηκε ο πρόεδρος Θανάσης Μακρής, και προλόγισαν ο επιστημονικός διευθυντής της Αναγνωστικής, Δ. Ζυμάρης και ο αντιπρόεδρος της, Σπ. Ζηνιάτης.

Γεννηματάς Γιώργος

Ο Πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς υπηρέτησε ως διπλωμάτης σε κρίσιμες θέσεις για 40 χρόνια. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο εξωτερικό, υπηρέτησε στην Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, καθώς και ως Πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Υπήρξε μέλος ελληνικών αποστολών σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις ΟΗΕ και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις.

Διδάσκει Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πειραιά. Το 2018 τού απονεμήθηκε το «Βραβείο Θεμιστοκλής» του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και με άλλες ανώτατες ελληνικές και ξένες τιμητικές διακρίσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.