Τετάρτη 19.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναδρομική έκθεση του χαράκτη Α. Τάσσου Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας

Δημοτική Πινακοθήκη
03 Απριλίου 2023 / 17:29

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου 2023


ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την “Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος”.

Αναδρομική έκθεση του χαράκτη Αναστάσιου Αλεβίζου (Α. Τάσσος) με ξυλογραφίες, σχέδια και ξύλινες πλάκες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κερκυραϊκό κοινό, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου, από τις 6 Απριλίου έως τις 9 Ιουλίου 2023. 

Πολλά από τα έργα της έκθεσης δεν έχουν εκτεθεί ξανά, με κάποια να παραμένουν άγνωστα έως σήμερα, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζονται και οι πλάκες ξυλογραφίας.
Ο Α. Τάσσος, ήδη από τη δεκαετία του 1940, κυριαρχεί στο χώρο της χαρακτικής, ξεκινώντας μια πορεία που θα τον αναδείξει σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.

Συνεχίζοντας την παράδοση μεγάλων Ελλήνων χαρακτών όπως ο Γιάννης Κεφαλληνός και ο Δημήτρης Γαλάνης, συμβάλλει ανανεωτικά και ουσιαστικά στην προαγωγή και στην άνθηση της ξυλογραφίας. Ο Α. Τάσσος υπηρετεί την τέχνη του με εξαντλητική έρευνα και συνέπεια, τιμιότητα και πίστη — παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τους νεότερους χαράκτες.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή συναρτάται άμεσα και επηρεάζεται από τη ρευστή ελληνική πραγματικότητα: δικτατορία της 4ης Αυγούστου, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, δικτατορία των συνταγματαρχών. Από τα πρώτα σπουδαστικά του έργα έως τις εμβληματικές συνθέσεις των χρόνων 1967-1974, ο άνθρωπος και η μοίρα του είναι η μόνιμη θεματική επιλογή του.
 
 
 
Οι μορφές του, μνημειακές και επιβλητικές, μέσα από την εκρηκτική αντίθεση του άσπρου-μαύρου δεν εκκινούν μόνο από ένα βαθύ αίσθημα, μια ειλικρινή κοινωνική ευαισθησία ή μια στέρεη και αταλάντευτη ιδεολογική τοποθέτηση αλλά και από τη δυναμική προσωπικότητα ενός ατόμου που προτάσσει και υπερασπίζεται την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Οι χαράξεις του στο ξύλο αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την ιστορία και τα συλλογικά βιώματα, αποτυπώνουν το δράμα και το μεγαλείο της ζωής, εξάρουν την εργασία και τον αγώνα. Η δημιουργία του με την εκφραστική πληρότητα και τις αισθητικές της αξίες, τη συγκίνηση και την αλήθειά της, διατηρεί τον επίκαιρο χαρακτήρα της, τη δύναμη των συμβόλων και των μηνυμάτων της, διαχρονικών και πανανθρώπινων. 
 
 
 
Την επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα υπογράφει ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, ο οποίος συνεργάζεται με την Πινακοθήκη για δεύτερη φορά, μετά την αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη, Βίωμα & Ιστορία» που παρουσιάστηκε το 2022.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. της “Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος” Ειρήνη Οράτη, συμμετέχει με κείμενό της στον αντίστοιχο κατάλογο, ενώ το ψηφιακό αρχείο παραχωρήθηκε ευγενικά από την “Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος”  και την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου 2023.