Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαθητές «παντρεύουν» τα μαθηματικά με την Τέχνη (photos - video)

Θέατρο
07 Μαρτίου 2023 / 13:17

Αφορμή η συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας στο 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με έναν πρωτότυπο τρόπο «πάντρεψαν» οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας, τα μαθηματικά με την Τέχνη αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη αυτή είναι παντού. Με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Απριλίου, μαθητές της γ΄ τάξης, αποφάσισαν να λάβουν μέρος με ένα θεατρικό δρώμενο, στο οποίο μιλούν για την αξία των μαθηματικών.

Η προσπάθεια δεν περιορίστηκε εντός των σχολικών αιθουσών με ένα μόνο σενάριο, αλλά μετουσιώθηκε σε ένα σύντομο βίντεο, χάρη στη σύμπραξη φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που κινηματογράφησαν το θεατρικό δρώμενο υπό την καθοδήγηση και τη σκηνοθεσία του Μιχάλη Καπετανίδη, ο οποίος έκανε και το τελικό μοντάζ.






Μοναδική

Η εμπειρία για όλους ήταν μοναδική. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία πέρα από το να υποστηρίξουν τη συμμετοχής τους με οπτικοακουστικό υλικό, να δουν από κοντά πως στήνεται μια κινηματογραφική παραγωγή μικρού μήκους, ποια τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, δουλεύοντας στην πράξη μαζί με επαγγελματίες του χώρου. Ως κινηματογραφικό στούντιο, χρησιμοποιήθηκε ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας.
Μετά από δυο εβδομάδες πρόβας και αφού προηγήθηκε συνάντηση και με τον σκηνοθέτη, οι μαθητές Γρηγόρης Ρούγκας, Αλεξάνδρα Πηγή, Άγγελος Πανδής, Κωνσταντίνα Σταθοκωστοπούλου και Κατερίνα Ρίζου και οι φοιτητές Στρατής Αλβανός, Ιωάννα Φακίνου, Φώτης Πάγκαλος πήραν τις θέσεις τους μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

«Η ιδέα που συνδιαμορφώσαμε μαζί με τα παιδιά, ήταν αντί να κάνουμε μια παρουσίαση με παράθεση γεγονότων, να τη δραματοποιήσουμε σε ένα θεατρικό έργο, όπου τα ίδια τα παιδιά θα είναι πρωταγωνιστές και θα συζητούν μεταξύ τους, για το πώς βλέπουν τα μαθηματικά μέσα στην σχολική τάξη και πως βλέπουν τα μαθηματικά στην πραγματική τους ζωή», τόνισε ο υπεύθυνος καθηγητής Μάριος Μαγιολαδίτης.



Είναι παντού

Η αρχική ιδέα του θεατρικού «πάτησε» και στο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης και στη συνέχεια μέσα από τις συναντήσεις των μαθητών και των δυο υπεύθυνων καθηγητών κ. Μαγιολαδίτη και κ. Καββαδίας διαμορφώθηκε το τελικό σενάριο. Στόχος δεν ήταν άλλος από το να φανεί στην πράξη πως ο κόσμος των μαθηματικών που βρίσκονται γύρω μας, υπεισέρχονται σε κάθε δραστηριότητά μας, μέσα από διαφορετικούς δρόμους και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το σενάριο

Το σενάριο αφορά σε μια παρέα παιδιών, τα οποία επισκέπτονται την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας για να διαβάσουν μαθηματικά, για το μάθημα της επόμενης ημέρας. Ωστόσο μια κοπέλα αμφισβητεί την αξία των μαθηματικών. Μέσα όμως από τα παραδείγματα που δίνουν οι υπόλοιποι της παρέας διαπιστώνεται πως βρίσκονται καθημερινά μέσα στη ζωή μας. Το θεατρικό υποστηρίζεται και από έναν μαθητή που έχει το ρόλο του αφηγητή που δίνει πιο εξειδικευμένες πληροφορίες.

Το τελικό αποτέλεσμα έχει ήδη μονταριστεί σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 3,30 λεπτών και με το οποίο το σχολείο θα λάβει μέρος στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ